Tudomány

Óceánokon “szörföznek” az egysejtűek

Administrator

2011. 02. 14. 08:06

Nem csak a gerincesek képesek óceánokat átszelni: a csillós egysejtűek az Északi- és a Déli-sark között utazgatnak.
Korábban a témában:

Az olaszországi Camerinói Egyetem kutatói a csillósok – Ciliata – osztályába tartozó Euplotes nobilii fajon végeztek el kísérleteket.

A faj két látszólag teljesen elszigetelt populációban él az Északi-, illetve a Déli-sarkvidéken. Eddig csak gyanították a kutatók, hogy ugyanarról a fajról van szó, ugyanis elsősorban külső hasonlóságok alapján jutottak erre a következtetésre, genetikai vizsgálatra nem került sor.

Pierangelo Luporini és csoportja az Euplotes nobilii három-három, az Északi-, illetve a Déli-sarkvidékről származó törzsét pároztatta egymással sikeresen.

A csillósok a magasabb rendű élőlényekhez hasonlóan képesek ivaros szaporodásra, amely során génjeik kicserélődnek.

A hatalmas térbeli távolság ellenére a két külön élőhelyről származó egysejtűek életképes utódokat nemzettek. Sőt, a Föld két pólusáról származó egyedek feromonjai – a kommunikációban szerepet játszó illatanyagai – is hasonlónak bizonyultak.

Biztos, hogy egyetlen, közös génállománnyal rendelkező fajról van szó. Luporini a meglepő eredményre magyarázattal is szolgált: a parányi egysejtűek valószínűleg hideg tengeráramlatok segítségével kerülik meg a Földet, illetve jutnak el egyik sarkvidékről a másikra.

A biológusok most azt vizsgálnák, mennyire elterjedt ez a jelenség az egysejtűek között, így kutatásaikat más fajokra is kiterjesztik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.