Belföld

Ferenc pápa szavaival oktatta ki Orbánt egy litván képviselő

Miniszterelnök úr, ön arról beszélt korábban, hogy a Fidesz és az én litván pártom több ponton nem értenek egyet, nézetkülönbségünk pedig a keresztény értékek és a migráció között van. Elnök úr, valamit nem értek. Talán van valamilyen új keresztény érték, amiről nem hallottam és Ferenc pápa sem hirdetett ki

– hangzott el az Európai Néppárt szerdai ülésén Gabrielius Landsbergis litván politikus felszólalásában, akinek beszédét a hvg.hu dolgozta fel. A Néppárt három órán át vitázott a Fidesz sorsáról, a szavazás eredményeként végül a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztése mellett döntöttek.

Ezen a vitán szólalt fel Lansvergis is, aki nem kímélte Orbán Viktort. Leszögezte, nagyra becsüli Magyarországot és a magyar embereket, a történelem során a két ország például együtt küzdött a totalitarizmus ellen – és győztek.

Hozzátette: tudja, a migráció fontos téma, de olvasta Ferenc pápát, aki azt mondja, segítséget kell nyújtanunk a rászorulóknak.

Orbán csak választásokat akar nyerni, ezért ellenségekre van szüksége. És mivel mi nem harcolunk vele, azt hitte, könnyű dolga lesz. A magyar kormányfő baljós terve, hogy egy illiberális Európa megteremtése, de én ezt nem támogatom. Én azt ígértem a választóimnak, hogy Litvánia és Európa megerősítésén fogok dolgozni. Nem fogom tétlenül nézni ezt

– zárta felszólalását.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik