Élő Belföld

Orbán Viktor: egy liberális birodalomban elveszítjük a szabadságunkat

Orbán Viktor ma egyszerűen nem mondott beszédet

Máris érkeznek ellenzéki reakciók, hogy Orbán ma végleg kiiratkozott Európából és így tovább.

Nem ez történt. Orbán Viktor ma valójában egyszerűen nem mondott beszédet, megvárja, Európa vezetői hogyan döntenek róla nélküle.

Ebből a beszédből legfeljebb annyit tudtunk meg, amennyit tudtunk e nélkül is: hiába mondatja fel embereivel, hogy a Néppárton kívül is van élet és micsoda fantasztikus koalíció alakulhat a széljobbal, mindenáron maradni akar a Néppártban, ezért vár.

Most majd Európa vezetői, a régiek és a majdaniak döntenek arról, merre megy tovább.

Ami azért nagyon furcsa, mert hosszú évek óta nem láttunk olyat, hogy nem Orbán dönt a Fidesz politikai útjáról.

Szokatlan helyzet. Neki is.

Nagyon sok busz van a környező utcákban

Ballag a tömeg az Astoria felé. Ria-Ria-Hungária – kiabálta egy lengyel, de ez nem az a nap, amikor a tömeg csatlakozik hozzá. A környéken nagyon sok busz parkol, de ezekre egyelőre senki nem száll fel, lehet, csak ebéd után indulnak útnak.

Orbán kivár,

talán így lehetne megfogalmazni a szokásosnál kevesebb erős kiszólást tartalmazó Orbán-beszéd valódi üzenetét. Bár a miniszterelnök újólag beszélt Brüsszel „birodalomépítő” törekvéseiről, és arról, hogy új vezetőkre van szüksége Európának, ezt hadüzenetnek azért nehéz lenne nevezni. Az Európai Néppárttal folytatott vitájára pedig ki sem tért, helyette a magyarok szabadságvágyát hangsúlyozta (sajátos módon szembeállítva a liberalizmussal), és a kereszténység védelméről szónokolt. Soros György viszont egyszer sem került elő.

Csak taps

Semmi Viktor! Viktor! skandálás nem volt a miniszterelnök beszéde végén, csak taps, aztán mindneki megindult a kijárat felé.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Erős Európát és erős vezetőket

akarunk látni, akik nem bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda, ahol szükség van rá – tér rá a migrációra és a közelgő EP-választásra Orbán, aki szerint mi magyarok állítottuk meg a migránsinváziót.

Véget akarunk vetni az Európai Egyesült Államokról szóló lázalmoknak, mondja az EP-választásról szólva.

Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában,

és nem lesz Európa az európaiaké, egy liberális európai birodalomban mind elveszítjük szabadságunkat – mondja Orbán, aki szerint farkasvakságban szenved, aki ezt nem látja, ezért „azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól”. Szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója.

Történelmi lecke

megy épp arról, hogy a magyar mindig ragaszkodtak a szabad döntés jogához. Szabadságharcok láncolata a magyar történelem, a szabadság gondolata pedig Orbán szerint a kereszténységből sarjadt ki. Egyenlő mindenki és minden nemzet.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Az igazság az,

hogy a magyaroknak joguk van a hazájukhoz, a saját magyar életükhöz, ahogy a kedvük szerint való. Jöhetnek nehéz idők, ahogy ’48 után jöttek is, és nehéz időkben is élni kell, de az igazság ilyenkor is igazság marad, ezen semmilyen birodalom nem tud változtatni – van úgy, hogy a Kiegyezés realitásában kell élnünk, de Kossuth Lajossal álmodunk, fejtegeti a miniszterelnök.

A Momentum Orbánnal szemben

A párt kifeszített egy zászlót a miniszterelnökkel szemben, az egyik ház erkélyére. Sajnos nem lehet elolvasni, mi van ráírva, mert a szél állandóan felfújja. De nem is nagyon foglalkoznak velük, nincs pfújolás.

A szöveg egyébként egy híres Széchenyi-idézet:

Az ország java nem egyesek s nehány magányosak hasznán, hanem az egész virágzásán alapulhat.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Orbán a lengyelek méltatásával kezdi,

a lengyelek nélkül Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni,  ők adták nekünk II. János Pál pápát és a Szolidaritást, ezzel megváltoztatták a történelmet, mi magyarok a kalapunkat megemelve tisztelgünk a lengyel nép előtt – indított Orbán Viktor, aki szerint két nép ilyen szoros barátsága sokak szerint csak romantikus legenda, de mi magyarok ezer éve így érzünk, és az élet ilyen barátok nélkül mit sem ér.

Most a XX. századi kudarcok után viszont közép-európai reneszánszra készülünk együtt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Megint az igazság,

a szolidaritás, az egyenjogúság oldalán állunk, mint 1848-ban – mondja a lengyel miniszterelnök, aki szerint a jobb Magyarországért, a jobb Lengyelországért és a jobb Európáért harcolnak mostanság.

„És egyre inkább meg vagyunk győződve róla, hogy megint a turul és a lengyel sas vezet el minket ehhez a jobb jövőhöz” – tette hozzá.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Mateusz Morawiecki

kezd, természetesen azzal, hogy a lengyel-magyar barátság több mint ezer éve tart, a két nemzet sokszor vállvetve küzdött a szabadságért, 171 éve is, az 1956-ban és a legutóbbi időkben is, amikor a tét a jobb jövő.

Vidnyánszky Attila

külön erre az eseményre rendezett egy kisebb darabot. Már körülbelül 15 perce tart. Közben elment a nap, feltámadt a szél, még jó, hogy van forraltbor. Az üveges italokat egyébként a bejáratnál elvették az érkezőktől, ezzel nem mindenki értett egyet. De akadtak rutinosak is, ők műanyagban hozták a szeszt.

Egy éve

három héttel a parlamenti választás előtt elégtételről beszélt és hazaküldte Soros Györgyöt (Gyuri bácsit, ahogy mondta) Orbán, szóval tényleg nem olyan nehéz eljutni Petőfitől a direkt politikáig.

Két embert kivezettek

a kordonon kívülre az Index tudósítása szerint, méghozzá azért, mert hangosan szidták a nagy számban megjelenő lengyeleket. Mások szerint a biztonságiakat is szidták, Orbán kutyáinak nevezve őket.

Jó a zene

Charlieval, Demjénnel, P.Mobillal hangoltak a beszédre. Egy rövid ideig a Beatricetől is szólt a 8 óra munka, de azt lekeverték. De nem a túlóratörvény bevezetése miatt, hanem mert a fúvósok kezdtek zenélni. Most pedig már Quimby szól.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Olvasói sztorik