Belföld

Orbán gyakorlatilag azt mondta el, hogy ő maga kérte, hogy minden így történjen

Vén csatalónak számítok már az európai politikában, és azt gondoltam, hogy amit én még nem láttam, olyan már nem fog történni velünk, de ez a szép az európai politikában,

– vezette fel mondanivalóját Orbán Viktor, miután a Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban. Orbán szerint a Néppárt jövőjéről van szó, a Néppárt ugyanis egy kísérlet, amely a helyenként liberális, akár baloldali pártokat próbálja összekötni a Fidesz-féle keresztény-konzervatívokkal. Ez eddig sikerült, ezért lett a Néppárt Európa legfontosabb pártja.

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban
A Fidesz belement abba, hogy a vele szemben folyó vizsgálat idejére szüneteljenek a Néppárton belüli jogai, nem lép ki.

Orbán szerint most az történt, hogy ennek a közönségnek a baloldali, liberális része úgy döntött, hogy zárják ki a jobboldali részét, és alakítsák át olyan szervezetté, amely liberálisabb.

Annál szebb ajándékot egyetlen politikus se kaphat, hogy egy másik párt két hónappal a választások előtt saját maga felszeletelésébe kezd

– mondta a miniszterelnök, majd megjegyezte, kérte a kizárásukat indítványozó pártokat, hogy vonják vissza a javaslatukat, de erre nem voltak hajlandóak.

Orbán úgy adta elő a felfüggesztés történetét, hogy a Fidesz beleegyezett egy 2000-es forgatókönyvbe, amelyet akkor Ausztriával kipróbáltak már. Három bölcs ember készített jelentést, miután Jörg Haiderrel állt össze az akkori néppárti osztrák kormány.

Az, hogy Schüssel most benne van ebben a bizottságban, miközben 20 éve egy ugyanilyen vizsgálta öt, azt jelenti, hogy 20 év múlva én is jogállamot fogok vizsgálni, mondjuk a svédekét.

– tréfálkozott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint azt nem engedik senkinek, hogy kizárja vagy felfüggessze őket, mert egy ennyire sikeres párttal ezt nem tehetik meg.

Manfred Weber: Örülök, hogy vége
Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a párttagok közös döntést hoztak.

A miniszterelnök elmondta, ők is felállítottak egy bölcs emberek bizottságát, akik tárgyalnak a három néppárti bölccsel: ezt Novák Katalin vezeti majd, de tagja lesz Varga Judit és Szájer József is.

Szerinte jó döntést hozott a Néppárt, mert semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthet mindenki, addig pedig továbbra is tudják támogatni Manfred Webert.

Orbán azt is hozzátette, hogy a politikájukon nem kívánnak változtatni.

A miniszterelnök végül újságírói kérdésre elmondta, hogy a KDNP-t nem is akarták kizárni a Néppártból. Azt is elmondta, hogy már a zsebében volt a kilépési nyilatkozat, amit kész volt beadni a pártvezetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik