Tudomány zöldövezet

Folyamatosan mérgezzük magunkat

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a környezetszennyezés és a környezet rombolása okozza világszerte a megbetegedések és a korai halálesetek mintegy egynegyedét – írja az MTI. A levegő- és vízszennyezés, illetve az ökoszisztémák rombolása több milliárd ember életterét fenyegeti és befolyásolja, ráadásul a világgazdaságra is káros hatással van.

A vizsgálatban 70 ország 250 kutatója dolgozott hat éven át, a szakértők adathalmazok segítségével mérték fel, hogy a környezet hogyan járulhat hozzá több mint száz betegség kialakulásához. Eredményeik alapján az egyre súlyosbodó környezetszennyezés támogatja egy globális szintű járvány kialakulását.

A jelentés szerint 2015-ben a környezetszennyezés kilencmillió halálért volt felelős.

A kutatók úgy véli, hogy a gazdagok és szegények közti olló a folyamattal tovább nyílik: az ipari országok túlfogyasztása, élelmiszer-pazarlása és szennyezése a szegényebb régiókban éhezést, fokozódó szegénységet és betegségeket okoz.

A szakértők felhívták a figyelmet az élelmiszerekben nagy mértékben alkalmazott antibiotikumok következményeire is. Az évszázad közepére a rezisztencia oda vezethet, hogy a szuperbaktériumok válnak az idő előtti halálesetek fő okozóivá.

Példátlan mértékű, sürgős beavatkozásra van szükség a helyzet megállításához és visszafordításához”

– áll a tanulmányban.

További problémát jelent, hogy nem létezik olyan környezetvédelemre vonatkozó nemzetközi akcióterv, mint amilyen a 2015-ös párizsi klímaegyezmény.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik