Belföld

Zöld utat kapott a Google a tőzsdefelügyelettől

Az USA értékpapír és tőzsdefelügyeleti bizottsága (SEC) szerdán hozzájárult, hogy a keresőmotor cég részvényeit nyilvánosan is forgalmazhassa.

Miután a Google nyilvántartásba vétele megtörtént, a cég lezárhatja értékpapír árverését, és elkezdődhet a papírok nyilvános forgalmazása. A szerdai nap folyamán a Google webhelyén közzétette, hogy részvényeinek árát az eredeti 108-135 dolláros értékhatárok helyett 85-95 dollár közé szállították le, így a 14,1 millió részvény eladásából a cég 1,3 milliárd dollár körüli bevételt vár. 

A  Google számos akadályba ütközött a nagyon várt, de nagyon szokatlan tőzsdére menetele során. Először is felhívta magára az SEC és a kaliforniai hatóságok figyelmét, amikor elismerte, megsértették az értéktörvényt, amikor regisztrálatlan részvényeket adtak alkalmazottak és tanácsadóknak. Felajánlották ugyan, hogy ezeket visszavásárolják, de az ügyben – egyelőre informálisan – vizsgálat indul. A másik zökkenő a cégalapítók Playboynak adott interjúja, amely áprilisban – közvetlenül a tőzsdére menetellel kapcsolatos papírok benyújtása előtt – történt, de a (már megjelent) szeptemberi számban jelent meg, és megint csak értékpapír törvényt sért, mert a cégvezetőknek tilos cégük kilátásait ecsetelni a küszöbön álló részvénykibocsátás előtt.
A papírok nyilvános forgalomba hozatalának végső célja a pénzszerzés, és a cég mélyen hallgat, mire kívánják fordítani a befolyt összeget. Az elemzők szerint pedig e pénz befektetése dönti el, hogy olyan sikeres lesz-e, mint riválisa, a Yahoo, vagy akkorát bukik, mint az internetes szupernova, a Netscape. „Egy érett cég a kutatás-fejlesztésbe vagy termékfejlesztésbe invesztálna, egy éretlen cég viszont fejvesztett cégvásárlásba, mint ahogy a Netscape tette”, villantja fel a perspektívát Rob Enderle, az Enderle Group vezető elemzője, aki épp amiatt, ahogy a cég eddig a részvénykibocsátási akcióját kezelte, némileg szkeptikus a Google jövőjét illetően, mert viselkedésük a Netscape viselkedésére emlékezteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik