Tudomány zöldövezet

Nagyon aggasztó, ami Grönlandnál zajlik

Egy új tanulmány alapján a véltnél gyorsabban olvad Grönland jege. A kutatás szerint 2003 óta megnégyszereződött a jégveszteség mértéke.

A friss eredmények alapján Grönland délnyugati részén jelentkezett a legnagyobb összefüggő jégveszteség 2003 és 2013 – írja az MTI. Ez egy olyan régió, amelyet korábban nem tekintettek a tengerszint növekedését jelentősen befolyásoló tényezőnek, főként mert nincsenek ott nagy gleccserek.

Tudjuk, hogy nagy a probléma a nagy gleccserek olvadása miatti jégveszteség növekedésével. Most azonban egy második komoly problémával szembesülünk: egyre nagyobb jégtömegek válnak olvadékvízzé, és folyókként áradnak a tengerbe”

– mondta Michael Bevis, az Ohiói Egyetem munkatársa és a vizsgálat vezetője.

A szakértők szerint a felszíni jég olvadása a klímaváltozás következménye, a jégtömeg zsugorodása pedig a jövőben a tengerszint emelkedésének fő mozgatórugójává fog válni.

Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk a helyzethez és korlátozzuk a további globális felmelegedést”

– mondta Bevis.

Egy korábbi tanulmány szerint a helyenként több mint 1,6 kilométer vastag grönlandi jégtakaró olvadása már most 33 százalékkal gyorsabb ütemű, mint az egész 20. században. A jégtakaró elég jeget tartalmaz ahhoz, hogy elolvadása esetén hét méterrel emelkedjen meg a globális tengerszintet.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik