Világszerte az élelmiszer mintegy egyharmada elvész vagy szemétbe kerül. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egy trillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Ha a trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.
Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke mintegy 143 milliárd euró (46 ezer milliárd forint).
Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós- és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül.
A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, miközben az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe.
Az Egyesült Államokban fejenként naponta átlagosan mintegy fél kilogramm ételt dobnak ki.