Nagyvilág

590 ezer gyerek halhat éhen év végéig

Az éheztetés lett a legújabb háborús fegyver, írja hétfőn közzétett jelentésében a Save the Children. Az elemzés szerint év végéig több mint félmillió, azaz percenként egy gyermek halhat éhen a konfliktuszónákban világszerte, írja a The Guardian.

A jótékonysági szervezet az ENSZ adatait vette alapul a számításához. Úgy becsülik, hogy idén 4.5 millió gyermeknek lenne szüksége kezelésre életveszélyes éhség miatt a legveszélyesebb háborús övezetekben, ami 20 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. A tendenciák szerint ugyanakkor csak minden harmadik gyerek részesül megfelelő ellátásban, emiatt 2018 végéig 590 ezren halhatnak meg.

Kirívóan súlyos a helyzet Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol megközelítőleg 1.9 millió gyereket fenyeget akut alultápláltság. Közülük valószínűleg 1.6 millióan nem látnak orvost, és 300 ezren meg sem élik majd a következő esztendőt.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot követően Szudánban, Afganisztánban, Jemenben és Szomáliában vannak a legnagyobb veszélyben a gyermekek.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Mohammed Huwais

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik