Belföld

Elkészítik a Balaton egyszeri vízpótlásának a terveit

A Balaton egyszeri vízpótlásával kapcsolatos vizsgálatot el kell végezni még az idén, hogy ha szükséges, kész műszaki megoldások álljanak rendelkezésre - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A miniszter hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint az idén sem lesz elég csapadék a Balaton vízgyűjtő területén, így várhatóan tovább csökken a tó vízszintje. A miniszter kifejtette: ha a prognózisok beigazolódnak, akkor ez lesz a negyedik év, hogy mérséklődik a Balaton vízszintje. Ha a tendencia folytatódik, gondoskodni kell az egyszeri vízpótlásról.

A testület emellett áttekintette a tó és környéke átfogó, sokoldalú fejlesztéséről hozott tavaly júliusi kormányhatározat végrehajtásának helyzetét, és az idei év legfontosabb feladatait. A miniszter szerint az erről szóló beszámoló rövidesen a kormány napirendjére is kerül, hiszen a tavalyi határozat értelmében a kormány évente megvizsgálja a fejlesztések megvalósulását, és aktualizálja a határozatot. Ennek megfelelően, ha szükséges, módosítja az abban foglalt feladatokat, illetve újakat jelöl ki – mutatott rá Persányi Miklós. Szólt arról is, hogy a tavalyi kormányhatározat értelmében több Balaton-parti fürdőhelyen végeztek mederkotrást, ám véleménye szerint ezt is érdemes lesz felülvizsgálni, mivel úgy tűnik, hogy ez csak átmeneti megoldás.

A tárcaközi bizottság ülésén szó volt arról is, hogy meg kell vizsgálni újabb stégek, mólók és fürdőépítmények létesítésének tervét, ami azt szolgálná, hogy a parttól néhol 100-150 méterre található vizet el lehessen érni. Ez elsősorban a déli part fürdőhelyeit érinti, ám ennek megvalósítása műszaki engedélyezési problémákat vet fel – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik