Kultúra

Bródy János: Nem tudom, sírjak-e vagy nevessek

Volt-e politikai áthallása az x-faktoros fellépésnek? Milyen a viszonya Szörényi Leventével? Miért tartja magát radikális lázadónak? Hogyan éli "nyugger" éveit? Ezekről is nyilatkozott Bródy János.

Az Illés együttes kultikus tagja a HVG-ben Szörényi Leventével való viszonyáról azt mondta: „olyanok vagyunk, mint az elvált szülők, akiket alkalmanként összehoznak a közös gyerekek”.

Bródy szerencsésnek tartja magát, amiért részese lehetett „a hatvanas évek lázadásának, ahol a korlátok közé szorított társadalmat felkavarta és megváltoztatta a zene.” A zenész szerint azokban az években még számított, miről szólnak a dalok. „Aztán elszálltak az illúziók, ma már nem hiszem, hogy dalokkal meg lehet váltani a világot” – tette hozzá.

Mai hétköznapjairól szólva elmondta: „a kockázatok és mellékhatások felmérése után rezignált nyugger lettem. Bár hozzátenném: a nyugger az én értelmező szótáram szerint az öreg rocker szinonimája, és angolul Jaggernek ejtik”


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Közéleti szerepvállalásáról azt mondta: „Fiatalon radikálisabb voltam, de talán most sem vagyok elég óvatos. Nem gondolom, hogy kizárólag zenei pályára születtem, így az idegrendszerem elég széles sávban gyűjti az információt. Végül is mindig ahhoz tartottam magam, hogy közöm van a másik emberhez.”

Arról, hogy a kormánykritikus RTL Klub egyik népszerű műsorában néhány hete a Sárga rózsa és a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalaikat adták elő Szörényivel, azt mondta: közgazdász édesapja sokat foglalkozott a gazdasági ciklusok kutatásával, élete vége felé pedig megosztotta vele azt a sejtését, hogy ezek a ciklusok a társadalmi életben is jelentkeznek. „Nem is tudom, sírjak-e vagy nevessek azon, hogy 40-50 éve írt szövegeim még mindig érvényes üzeneteket hordoznak”.

Bródy János azért rezignált nyuggerként is optimista. Mind mondta: „Már 50 éve utazom az Illés szekerén, de még mindig bízom abban, hogy lesz még egyszer szép a világ”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik