Szórakozás

„Senki sem ülteti csónakba a gyerekét, amíg a szárazföld biztonságosabb, mint a víz”

Trump elnök szerdán bejelentette, hogy megszünteti a bevándorló családok szétszakítását. Azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan tervezi megvalósítani azt, amit az elnöki rendelettel aláírt. Az alapvetően pozitív fejleményt azonban nem üdvözölte kitörő lelkesedéssel a világ, sőt. Persze nem a rendelettel van a baj, hanem minden mással a menekültkérdéssel kapcsolatban, ami nem oldódik meg egy csapásra. 

Megszűnik az amerikai bevándorlócsaládok szétszakítása
Donald Trump meggondolta magát a nagy felháborodást keltő ügyben.

Ha eddig a gyermek amerikai állampolgársággal rendelkezett, de a szülei nem, és „lebuktak” mint illegális bevándorlók, azonnal elvették tőlük a gyereket, és elkülönítve, karanténban tartották borzasztó körülmények között. Gyerekek ezrei élnek így jelenleg is, gyakorlatilag ketrecbe zárva, ételt és vizet kapnak, de senki nem foglalkozik, beszélget, törődik velük, még annak az ellátásnak a töredékét sem kapják meg, mint mondjuk állami gondozásban.  Április 19. és május 31. között közel 2000 gyermeket választottak el a szüleiktől. Ez súlyos lelki és mentális károkat okoz legtöbbjüknél, mely a család esetleges újraegyesülése esetén sem gyógyul meg, és felnőttkorban is komoly problémákat okozhat náluk.

Amerikai gyerekeket is kegyetlenül megkínoz a Trump-kormány
Az USA bevándorlási politikája miatt olyan gyerekeket is elválasztanak a szüleiktől, akik már amerikai állampolgárnak születtek. A pszichés következmények beláthatatlanok.

Mindenhonnan érkeznek tweetek, nyilatkozatok, cikkek arról, hogy rettenetes és embertelen, amit Trump művel, sokan a náci koncentrációs táborokhoz hasonlították a jelenséget. Még a pápa is megszólalt, és a keresztény értékrenddel szembemenő intézkedésnek titulálta azt, ahogy Trump kezeli a menekültkérdést.

Rengeteg híresség borult ki vagy minősítette elfogadhatatlannak ezt a bánásmódot. Ezeket szedtük most össze!

John Legend azt írta apák napján, hogy egyesítsék újra a családokat, aztán beszélgethetünk az ünnepről is. Ellen DeGeneres szerint politikai nézetektől függetlenül Amerika nem lehet az az ország, ahol elválasztják a gyerekeket a szüleiktől. Reese Witherspoon kegyetlenségről és embertelenségtől beszélt. Többen megrázó képeket osztottak meg, Natalie Portman pedig még a döntés meghozatala előtt petíciót indított a családok újraegyesítéséért, és megosztotta Shonda Rhimes Instagram-posztját, melyben ezt írja:

Senki sem ülteti csónakba a gyerekét, amíg a szárazföld biztonságosabb, mint a víz

– utalva ezzel arra, hogy a menekült családok nem jókedvükben hagyják ott az otthonukat, és indulnak el a teljes bizonytalanba, hanem mert egyszerűen nincs más választásuk.

Natalie Portman (@natalieportman) által megosztott bejegyzés, Jún 20., 2018, időpont: 7:03 (PDT időzóna szerint)

Amy Schumer is kampányolt Instagramon a gyerekek érdekében. Nicki Minaj saját történetét osztotta meg, elárulta, hogy ő 5 éves korában illegális bevándorlóként érkezett az országba, és el sem tudja képzelni, mennyire borzasztó lehet, ha még a családjától is elszakítják az embert.

I came to this country as an illegal immigrant @ 5 years old. I can’t imagine the horror of being in a strange place &…

Közzétette: Nicki Minaj – 2018. június 20.

Rachel Meddow műsorvezető élő adás közben tört össze, képtelen volt sírás nélkül felolvasni a híreket, amelyek a menekült családjaiktól elválasztott és ketrecekben elhelyezett gyerekekről szóltak.

Mi jön most?

Miután Bill Clinton is üzent Trumpnak, illetve saját felesége is azt nyilatkozta, hogy gyűlöli látni, amikor a gyerekeket elveszik a szüleiktől a határon, Trump úgy határozott, hogy megszünteti ezt az eljárást. Melania Trump kapja az ívet rendesen, hiába ment szembe férje álláspontjával, nem utasította el elég határozottan a családok szétválasztását, és természetesen az illegális bevándorlók ellen van, ráadásul azt tweetelte, hogy egy tea mellett vitatták meg a spanyol királyi párral, hogy hogyan tudnának pozitívan hatni a gyerekekre. Erin Carr erre azt válaszolta, hogy mondjuk ha kiengednék őket a ketrecből, az lehet, hogy pozitívan hatna rájuk. Bill Palmer, a Palmer Report írója szerint rá kellene vennie a férjét, hogy felszámolja a gyermekek koncentrációs táborát, vagy mondjon le.

Utóbbi elég szürreális elképzelés.

Mint ahogy az is, hogy egy first ladytől elvárják, hogy szembemenjen a férje, az elnök akaratával. Hogy valójában mi van Melania Trump fejében, azt senki sem tudhatja, de ha a protokollt követi – és követnie kell -, akkor nem mehet szembe a férje irányelveivel még Twitteren sem.

Miért nem válik el Melania Trump?
Mert nem teheti. Szakértővel beszéltünk arról, mit és meddig kell tűrnie a first lady-nek.

Stephen Colbert szerdán így nyitotta esti beszélgetős műsorát:

Elnökünk a szíve mélyére nézett, de rájött, hogy nincs neki.

Majd azzal viccelődött, hogy ha boldog embereket akar látni, inkább írja alá a lemondását.

A fő kérdés jelenleg az, hogy mi lesz a bezárt gyerekekkel és szüleikkel, lehetséges-e egyáltalán a családok újraegyesítése. Trump ugyanis továbbra is kitart zéró tolerencia elvű bevándorlási politikája mellett, célja a falak felépítése a határon.

Kiemelt kép: Getty Images /Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik