Nagyvilág

Amerikai gyerekeket is kegyetlenül megkínoz a Trump-kormány

Súlyos pszichológiai és testi következményei vannak annak a traumának, amelyen az illegális bevándorlók gyerekei mennek át azáltal, hogy elválasztják őket a szüleiktől. Az Amerikai Egyesült Államokban gyerekek milliói szenvednek az állami gyakorlattól, olyanok is, akik már amerikai állampolgárok, a szüleik azonban nem.

Megrázó cikket közölt a Guardian arról, hogy milyen körülmények között tartják azokat a gyerekeket a hatóságok az Amerikai Egyesült Államokban, akik illegálisan érkeztek az országba. A brit lap szerint

egy dél-texasi gyárépületben mintegy 1100 gyerek várakozik fémkerítésekből épített ketrecekben. A gyerekek kapnak ugyan vizet, élelmet és fóliát, hogy azzal takarózzanak, de a szüleiktől elválasztva nem tudnak semmit a családjukról, és nincs megfelelő felnőtt felügyelet sem.

Egy tinédzser lány azt mesélte a táborba bejutott újságíróknak, hogy ő tanította meg a társait arra, hogyan kell pelenkát cserélni az egyik kisgyereken, akiről azt hitték, hogy kétéves, de később kiderült, hogy négy. A kislányt annyira sokkolta, hogy elszakították a családjától, hogy senkivel nem beszélt, csak összegömbölyödve feküdt a földön. Egy ötéves kisfiú csendben üldögélt a sarokban, miközben egy papírt szorongatott a kezében: az édesanyja személyi igazolványának fénymásolatát.

Inside look at Border Patrol facility in Texas housing hundreds of children

WATCH: David Begnaud was part of a select group of journalists allowed inside a Border Patrol facility where hundreds of people are being kept in what he describes as "cages." Here are the images from inside that facility. https://cbsn.ws/2K1DINn

Közzétette: CBS News – 2018. június 18.

 

Legális gyerekek, illegális szülők

Az elkülönítés nemcsak azokat a családokat érinti, melyeknek minden tagja illegálisan érkezett az országba, például az amerikai-mexikói határon keresztül, hanem azokat is, ahol a szülők papírok nélküli bevándorlók, de egy vagy több gyerekük már az USA területén született, ezzel automatikusan megkapva az állampolgárságot.

A bevándorlással foglalkozó Migration Policy Institute (MPI) felmérése szerint az USA-ban 5,1 millió gyereknek van olyan szülője, akinek nincs tartózkodási engedélye, ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka amerikai állampolgár. Az országból kiutasított emberek negyedének amerikai állampolgár a gyereke, 2011-ben pedig 5100 olyan gyerek került állami gondozásba, akinek a szüleit kirakták az országból.

Donald Trump amerikai elnök kormányának gyakorlata nagy felháborodást keltett. Bill Clinton és családja apák napját üzent Trumpnak, Laura Bush korábbi first lady ugyancsak bírálta az eljárást, de az igazi meglepetést az okozta, hogy Trump felesége, Melania is arról nyilatkozott: gyűlöli azt látni, hogy gyerekeket választanak el a családjuktól, és bízik benne, hogy Amerika nem csak jogkövető ország, de olyan hely is, ahol szívvel kormányoznak.

Fotó: Yuri Gripas / Pool via CNP /AFP

A hatóságok azt mondják azzal, hogy a családok szétválasztásával a gyerekeket védik és hogy ez ugyanolyan, mint amikor egy bűnözőt letartóztatnak. A gyerekorvosok és pszichológusok szerint azonban ez a gyakorlat óriási lelki terhet ró a családtagokra. Három orvosi szövetség, amelynek összesen 250 ezer tagja van az USA-ban, többször is arra kérte a Trump-kabinetet, hogy vizsgálja felül az eljárást, mert az maradandó károkat okoz a gyerekeknek.

A szakemberek vizsgálatotokkal alátámasztva azt hangoztatják, hogy a szülők és a gyerekek szétválasztása utóbbiakban nagyon súlyos, úgynevezett toxikus stresszt válthat ki, amelynek során a szervezetben megemelkedik a stresszhormonok, illetve a gyulladást okozó hormonok szintje – ez utóbbi nagyon kicsi gyerekeknél az agy fejlődését is akadályozhatja.

Minél fiatalabb a gyerek, annál biztosabb, hogy hosszú és rövid távú károsodást is szenved,

nyilatkozta a CNN-nek Colleen Kraft, az amerikai gyermekgyógyászok szövetségének elnöke, aki maga is megnézte, milyen körülmények között élnek a szüleiktől elszakított gyerekek.

Norma Herrera, akiről a Huffington Post hosszú riportot közölt, kiskora óta küszködött szorongással és depresszióval, ám akkor érezte igazán azt, hogy elveszíti az uralmát az elméje felett, amikor egyetemre ment: rosszul érezte magát az osztálytársai előtt, nem mert közönség előtt beszélni. 2016-ban, már lediplomázva és tíz nappal azelőtt, hogy megkapta volna az amerikai állampolgárságot, 28 évesen idegösszeroppanást kapott és állandó felügyeletre szorult, mert attól féltek, hogy öngyilkos lesz. A diagnózis: poszttraumás stressz.

Julie Linton gyerekorvos az Obama-kormány idején is látott hasonló tünetekkel rendelkező gyerekeket, de akkor még csak elvétve fordult elő, ugyanis az elkülönítés is ritkább volt.

Most viszont rendszerszintűvé tettünk egy olyan gyakorlatot, amelyről tudjuk, hogy elképesztően ártalmas és elképesztően kegyetlen.

Határőrök igazoltatnak a texasi McAllen közelében Fotó: John Moore/Getty Images/AFP

Állandósult félelem

A toxikus stressztől szenvedő gyerekeknél alvási, étkezési és ürítési problémák lépnek fel, megváltozik a viselkedésük, szorongás alakul ki náluk, nem reagálnak a környezetre, memóriazavarokkal küzdenek, nem tudnak rendszerezni, és nehezebben tudják befogadni az új információkat.

Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) már 2016-ban részletesen írt arról, hogy a vegyes státuszú családokban az állampolgársággal rendelkező gyerekek hiába ugyanannak a vérvonalnak a tagjai, mint a szüleik vagy testvéreik, mivel más a jogi helyzetük, pszichológiai szempontból veszélyeztetettek. Állandóan attól félnek, hogy a szüleiket vagy a családjuk más tagjait kiutasítják az országból, és ez

a félelem annyira beléjük ivódott, hogy azt játsszák, hogy a bevándorlási hivatal rajtaüt a családon.

Volt példa arra is, hogy az iskolában azt színlelték, hogy fáj a hasuk vagy betegek, ezért haza kell menniük. Féltek, hogy ha a tanítási idő végén érnek haza, már nem lesznek ott a szüleik.

Fotó: John Moore/Getty Images/AFP

Ráadásul ezek a gyerekek hiába igényelnek fokozott odafigyelést egészségügyi szempontból, még az alapellátáshoz is alig jutnak hozzá a szüleik miatt, akik attól tartanak, hogy ha elviszik orvoshoz a gyereküket, kiderül, hogy illegálisan tartózkodnak az országban. Ugyanez a helyzet a különféle segélyekkel is, amelyekre pedig az amerikai állampolgárnak született gyerekek jogosultak lennének.

Az alaposabb kutatásokból az látszik, hogy a gyerekek megértik, hogy milyen összefüggés van a jogi státusz és a közgazdasági és társadalmi helyzet között, és mivel ő helyzetük szorosan összefügg a szüleik bizonytalan állapotával, ezért úgy érzik, hogy sehova se tartoznak. Tudják, hogy bármikor törés következhet be a családi és földrajzi kötelékekben, emiatt kiszakítva érzik magukat a közösségből és az országból.

A megoldást a gyakorlat beszüntetése jelenthetné, amelyet hétfőn az ENSZ emberi jogi biztosa is szorgalmazott. A trauma okozta sérülések ugyanis a család újraegyesülése után sem múlnak el, a gyerekek még felnőttkorukban is érezhetik a negatív hatást.
Kiemelt képünkön illegális határátkelőket igazoltatnak McAllen közelben Texasban. Fotó: John Moore/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik