Nagyvilág
This US Customs and Border Protection photo dated June 17, 2018 and obtained June 18, 2018 shows intake of illegal border crossers by US Border Patrol agents at the Central Processing Center in McAllen, Texas.
Children have been taken away from their mothers and fathers in the Border Patrol’s South Texas Rio Grande Valley sector, with many brought to the Central Processing Station in McAllen, Texas, since the policy was announced on May 7, according to Manuel Padilla, the Border Patrol sector chief. / AFP PHOTO / US Customs and Border Protection / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

 / “The erroneous mentions appearing in the metadata of this photo by the US Customs and Border Protection has been modified in AFP systems in the following manner: [photo dated June 17, 2018 and obtained June 18, 2018] and not as previously stated. Please immediately remove the erroneous mentions from all your online services and delete them from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute them to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

A New York-i polgármester nem tudta, hogy városába is küldtek szüleiktől elszakított gyerekeket

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 21. 06:42

Bill de Blasio, New York polgármestere felháborodását fejezte ki szerdán, miután megtudta, hogy a hatóságok legalább 239, bevándorló szüleiktől elszakított kiskorú gyermeket küldtek a keleti parti amerikai nagyvárosba anélkül, hogy a város vezetése erről értesült volna.

Az ügy csak az egyik fejleménye az amerikai belügyi hatóságok Egyesült Államok-szerte nagy felháborodást keltő gyakorlatának, amely további hullámokat ver azt követően is, hogy Donald Trump elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely ígérete szerint véget vet a gyermekek elszakításának illegális határátlépésért őrizetbe vett szüleiktől. Ugyanakkor a The Hill című hírportál azt írta, hogy

ez nem jelenti azt, hogy egyesítik a már szétválasztott családokat.

De Blasio szerdán felkereste a város Harlem negyedében működő, migráns gyermekek számára létesített befogadóközpontot, ahol előző éjjel egy televíziós stáb rögzítette olyan kislányok érkezését, akiket feltehetően a mexikói határon szakítottak el szüleiktől.

Hogyan lehetséges, hogy közülünk senki sem tudta, hogy 239 gyereket hoztak a városunkba? Hogy lehet, hogy a szövetségi kormány eltitkolja ezt az információt a város lakói elől, megakadályozva ezzel, hogy ezek a gyerekek a szükséges segítségben részesüljenek?

De Blasio szerint a harlemi központba érkezett gyermekek közül a legkisebb alig kilenc hónapos. Másik példaként egy Hondurasból érkezett kilencéves fiút hozott fel, aki több mint 3000 kilométeres buszozás után érkezett New Yorkba, és fogalma sincs, hogy mikor láthatja viszont az anyját.

Az AP amerikai hírügynökség szerdán értesült arról, hogy a Trump-kormányzat legalább három befogadóközpontot hozott létre olyan csecsemők és kiskorú gyermekek ellátására, akiket a szüleiktől szakítottak el az amerikai-mexikói határ mentén.

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Amerikai gyerekeket is kegyetlenül megkínoz a Trump-kormány
Az USA bevándorlási politikája miatt olyan gyerekeket is elválasztanak a szüleiktől, akik már amerikai állampolgárnak születtek. A pszichés következmények beláthatatlanok.

Orvosok és ügyvédek, akik látogatást tettek a Texas déli részén, a Rio Grande völgyében megnyitott menedékhelyeken, elmondták, hogy a létesítmények jó színvonalúak, tiszták és biztonságosak, a gyerekek azonban – akik semmit nem tudnak szüleik hollétéről – hisztérikus állapotban voltak és sírtak. Sokan közülük öt év alattiak, és néhányan olyan kicsik, hogy még beszélni sem tudnak.

A kormány egy negyedik befogadóközpont megnyitását is tervezi több száz kiskorú migráns gyermek számára Houstonban, a város vezetői azonban kedden elítélték ezt a tervet.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy amióta a Fehér Ház május elején zéró toleranciát hirdetett az illegális bevándorlással szemben, több mint 2300 gyermeket választottak el szüleiktől az amerikai-mexikói határon, ami ugrásszerűen megnövelte az állami gondozásra szoruló gyermekek számát.

Közben szerdán a legnagyobb amerikai légitársaságok azzal az kéréssel fordultak a szövetségi kormányhoz, hogy ne használja járataikat a politikája következtében szüleiktől elszakított migráns gyermekek szállítására. Az American Airlines, a United Continental és a Frontier Airlines még azelőtt adott ki tiltakozó nyilatkozatot, hogy Trump elnök – meghátrálva eddigi politikájától – aláírta rendeletét a családok szétszakításának megakadályozásáról.

A családok szétszakításának közismertté vált folyamata egyáltalán nem illeszkedik az American Airlines által vallott értékekhez – mi összehozzuk a családokat, nem szétválasztjuk,

írta az American Airlines.

A belbiztonsági minisztérium (DHS) válaszában bírálta a légitársaságok döntését, szerencsétlennek minősítve, hogy a szállítók „a továbbiakban nem akarnak együttműködni a DHS bátor munkatársaival az utazóközönség védelmében”.

A Delta Airlines és a Southwest Airlines már az elnöki rendelet aláírása után szögezte le, hogy nem kívánnak részesévé válni gyerekek szüleiktől való elszakításának.

Ennél fogva felhívással fordulunk mindenkihez, aki ilyen típusú utaztatási döntést hoz, hogy ne vegye igénybe a Southwest Airlines szolgáltatását.

Az országos felháborodásnak köszönhetően egyetlen hét alatt 13 millió dollárt sikerült összegyűjtenie egy, a határon szétszakított családok megsegítésére adományokat gyűjtő párnak. A kampány eredeti, szerény célkitűzése az volt, hogy 1500 dollárt gyűjtsenek egy jogsegélyt nyújtó texasi csoportnak, egyetlen család jogi képviseletéhez. Felhívásukat azonban rengetegen megosztották a világhálón, és szerdáig több mint 13 millió dollár adomány gyűlt össze a számlán. A pénzt a Menekültek és Bevándorlók Oktatási és Jogsegély Központja (RAICES) elnevezésű közhasznú szervezethez juttatják el.

A kampányt múlt szombaton férjével elindító Charlotte Willner közölte, hogy bár reméli, hogy Trump elnök szerdán aláírt rendelete véget vet a családok szétszakításának, ők nem hagynak fel a munkájukkal.

Egy politikai váltás önmagában nem juttatja vissza a csecsemőket az anyjukhoz, ahogy az ártatlan gyermekek által elszenvedett traumákat sem törli ki,

írta a Facebookon.

(MTI)

Kiemelt kép: szüleiktől elválasztott gyerekek Texasban, Europress/Handout/US Customs and Border Protection/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.