Szórakozás

Miért nem válik el Melania Trump?

Hemzseg az internet a Melania és Donald Trump kínos pillanatait bemutató videóktól, képektől, cikkektől, arról, hogy mennyire rossz a házasságuk, sosem alszanak egy ágyban. Mi történik köztük, és miért nem válnak el, ha ennyire rossz a kapcsolatuk? Ennek jártunk utána.

Legutóbb Trump hosszú kínlódását vették videóra, ahogy próbálja megfogni a felesége kezét, de nem jön össze neki, mert Melania Trump mindig elhúzza az ujjait. Végül Trump ereje győzött, de Melania arcáról bárki leolvashatja, mennyire nem örül ennek.

New York Magazine (@nymag) által megosztott bejegyzés, Ápr 24., 2018, időpont: 11:49 (PDT időzóna szerint)

Egy másik alkalommal, tel-avivi látogatásuk során még az elnök kezére is csapott a first lady, amikor megpróbálta megfogni.

Miért nem válnak el, ha az egész világ azon szórakozik, ahogy nyilvános eseményeken látványosan szenvednek, amiért együtt kell megjelenniük?

Elválhatnak egyáltalán?

Görög Ibolya protokollszakértőt kérdeztük, hogy milyen lehetőségei vannak a párnak. Törvény nem akadályozza a válást, egyébként viszont nem szokás, ugyanis a first lady mindenkori feladata az elnök támogatása, az elnök ázsiója pedig rengeteget zuhanna ezzel. Így az szinte kizárt, hogy Trump hagyja ott a feleségét. Nagyon nagy valószínűséggel Melania sem lép le, ugyanis ő sem számíthatna sok jóra karrierje szempontjából, ha cserbenhagyná az Amerikai Egyesült Államok elnökét.

Egy felmérés szerint az amerikaiak harmada mégis úgy gondolja, hogy már rég ott kellett volna hagynia Trumpot, mondjuk akkor, mikor a Stormy Daniels pornószínésznővel való afférja kiderült.

Sokan elmélkednek azon, hogy miért nem teszi meg, hiszen abból, amit látunk, úgy tűnik, semmi nem köti össze őket, sőt: kifejezett ellenszenvet érez férje iránt. Minden eseményen úgy jelenik meg, mintha kényszerítenék rá. Felmerült, hogy esetleg a first lady előkelő szerepéhez ragaszkodik, de ez nem valószínű, ugyanis finoman szólva nem volt túl boldog, mikor kiderült, hogy Trumpot megválasztották elnöknek.

via GIPHY

Görög Ibolya szerint viszont viselnie kell ezt a szerepet Trump elnöksége alatt, nincs nagyon választása. Akkor sem volt, mikor kiderült a 2016 év végi eredmény, hiába nem tetszett neki. A first lady a mindenkori amerikai elnök feleségét jelenti, bár volt olyan first lady a történelemben, aki nem volt házastársi kapcsolatban az elnökkel. Semmilyen hivatalos formája nincs ennek, nincs szerződésben rögzítve, hogy valaki innentől felveszi a first lady címet, feladatai sincsenek leírva, inkább íratlan szabályok ezek.

Irodája viszont van a Fehér Házban,

itt végzi munkáját, ami főként adminisztratív feladatokból, illetve különféle hivatalos rendezvények szervezéséből és koordinálásából áll. A legtöbb first lady valamilyen számára fontos vagy jelentős ügy mögé is be szokott állni, Michelle Obama például a lányok iskolázásával, gyerekkori elhízással, katonák családjaival foglalkozott, Hillary Clinton a női egyenjogúságra és az egészségügyre koncentrált. Melania Trump még nem igazán találta meg azt a területet, amivel foglalkozni szeretne, de az sem biztos, hogy nagyon igyekezne beleállni valamilyen fontos témába.

First lady-nek lenni mégsem akkora buli, fizetés például nem jár érte egyáltalán. A kötelező rendezvényekre viszont illik elegánsan felöltözni, csinos frizurával megjelenni, ha azt gondolná, hogy ezeket finanszírozza valaki, téved. Tulajdonképpen ez egy drága állás, pénz nem jár érte, költség vele viszont annál több.

Magyaroroszágon egyébként sokan nem tudják, de nem Orbán Viktor, hanem Áder János, a köztársasági elnök felesége a first lady, Herczegh Anita. Itthon nem kap akkora publicitást ez a szerep, vannak kötelező megjelenések, de sokan a nevét sem hallották még soha.

Herczegh Anita 2014-ben. Fotó: Getty Images/Noam Galai

Mi vár Melania Trumpra?

Görög Ibolyát arról is kérdeztük, hogy mennyire vét ezzel a protokoll ezekkel a megnyilvánulásaival. Szerinte inkább Trump elnök nem képes a protokoll szerint élni, és feleségét társként kezelni — Melania testbeszéde szimplán ösztönös válasz Trump viselkedésére. Mivel a testbeszédet nagyon nehéz kontrollálni, ez nem róható fel neki.

Még közel 3 évig nem válhat el, úgyhogy összeszorított foggal ki kell bírnia.

Trump tényleg sokszor megfeledkezik arról, hogy felesége az ő legfőbb támogatója, és szobanövényként kezeli, például ottfelejti az autóban.

Vagy épp üzleti partnerként fog vele kezet, ami szörnyen furcsán veszi ki magát.

Mindezek fényében jár a taps Melaniának, amiért a körülményekhez képest egészen jól tűr.

via GIPHY

Kiemelt kép: Getty Images / Chip Somodevilla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik