Az irányt vedd a divatosan Bartók Béla Boulevard-nak emlegetett újbudai kulturális főutca felé. Mielőtt belépnél a Kelet Kávézó ajtaján, érdemes egy pillantást vetni a ház falán a márványtáblára: „Ebben a házban élt Almásy László Ede, 1895–1951, Afrikakutató, felfedező, pilóta.”
Hogy az amerikai film sztorija és Rommel mélységi felderítőjének valóságos élete mennyiben fedi egymást, abba most ne menjünk bele. Az mindenesetre tény, hogy Almásy Lászlót a világ egyik legelismertebb Szahara-kutatójának tartják. Talán innen a kávézó rejtélyes neve, a Kelet?A Kelet Kávézóba benyitva egzotikus kőszobor fogad minket. A legszembetűnőbb díszlet a falakat beborító temérdek könyv. Mintha egy könyvtárban lennénk. Csinos kis kávéházi asztaloknál, csinos kis tonett székeken entellektüell külsejű fiatalok üldögélnek. Beszélgetnek, dolgoznak. A misztikus hangulatot egy-egy keleties dekorelem teszi hangsúlyossá. Feltűnő még, hogy
Közülük kerülnek ki a pincérek is.A hely szakít a tömegkultúra ópiumával. Eredetvédett, különleges termőföldekről származó kakaót árulnak. És kézműves kávét. Isteni házi szörpök is vannak. Már reggelire is betérhet ide az éhes, vega utazó, mondjuk rendelhet egy paprikalekváros omlettet érlelt és feta sajttal. Vannak kompakt és fantáziadús grillszendvicsek, például indonéz mogyoróvajas tojással, sajttal vagy füstölt harcsás korianderszósszal. Keleties saláták, kencék lepénnyel, zöldségekkel.
És a Keletben nemcsak hidegkoszt, hanem melegkonyha is van. Ráadásul a húsevőkre és a vegákra is gondoltak az étlap összeállítói.
Izgalmasnak tűnik.Ha az ablak mellett találunk szabad helyet, kellemesen bámészkodhatunk a Gárdonyi tér felé. Például a nagy pohár csapvizünk fölött – itt ugyanis bátran lehet környezettudatosan ivóvizet rendelni.
A gyömbéres répakrémleves enyhén csípős, simogatóan édeskés ízű. A kókusztej nem dominál. A díszítésnek szánt friss korianderlevél és feketehagymamag üde izgalom.
A lencsés sütőtökcurryt kókuszreszelékkel és friss bébispenóttal díszítették, meglehetősen gazdagon. Mennyei manna a vitaminhiányos télvégében. Beleharapunk a köménymagos papadumba (indiai lencselisztes ropogós lepénytallér) és megállapítjuk, hogy friss, mint a harmat és cseppet sem olajos.
Nézzük a currynket! Dicséretes, hogy indiai fekete lencséből készült, és nincs túlfőzve. A nem túl csípős fűszerkeverékkel (curry) készült hagymás
Ráadásul annyira kiadós ez a főétel, hogy önmagában is jól lehet vele lakni.P. S.: Mivel titkos tesztünk egy csípős-fagyos március végi napon készült, a mellékhatás sem megvetendő: a Kelet kellemesen fűszeres konyhája az orrodat is tisztítja.
A teszt időpontja: 2018. március 19.
Cím: Kelet Kávézó, 1115 Budapest Bartók Béla út. 29.