Poszt ITT

Helló! Kell egy frankó PHO?

Fázol? Dideregsz? Megfáztál? Egyél húslevest! Főleg vietnámit. Pho-leg! Madame Besamel megmondja, hol.

Attila út 125. A Vár alatt, a Vérmezőn innen. Dang Muoi vietnámi étterem.

A névfetisisztáknak üzenjük, hogy a cégnév a két alapító házaspár neveinek összevonása. Tehát semmi Fa Macska vagy Tüzes Liliom. Olyan ez, mintha négy magyar Horváth Pattantyús néven nyitna gulyásozót Hanoiban.

És itt most rögtön el is jutottunk a lényegig. A vietnami konyha emblematikus levese ugyanis: a pho (ejtsd: fő) – ahogy a magyaroknak: a gulyás. A pho tulajdonképpen a vietnami húsleves, amely készülhet marhával, kacsával, sertéssel, hallal, rákkal és csak zöldséggel is. Különlegessége az alaplében, a fűszerezésben és a rizstésztában rejlik. Mindjárt elmondjuk mit is jelent ez. De előbb érkezzünk meg.

Az étterem bejárata mögött távol-keleti oltár. A kompozíció alkotóelemei: nem működő csobogó, mécsesek, csecsebecsék, színpompás szobrocskák. Átjáró Nyugat és Kelet között. Mögötte nyüzsgő étterem. Kicsivel déli 12 óra előtt csak egyetlen szabad asztal akad. A falon távol-keleti festmények és reprodukciók.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Az asztaloknál változatos vendégsereg: nyugdíjas házaspár, brit család és egyetemista csoport is kanalaz itt bőszen. De a merészek üzleti megbeszélésre jöttek. Ez utóbbi ugye azért veszélyes műfaj, mert a chilidús koszt maga után vonja az orrfolyást, prüszkölést, köhögést, könnyezést. Szóval itt csak feketeöves pho-evőknek ajánljuk a hivatalos tárgyalást.

Modern európai fiatalember érkezik az étlappal. Nem tolakodó, de segítőkész. A menü fotókkal gazdagon illusztrált – segít elképzelni a vietnami fogásokat. Madame Besamel, a rugalmas vega megrendeli az ebédjét: kis adag zöldséges phót (990 Ft) és vegetariánus sült rizstésztát (1490 forint). (Sajnos a „zöldséges tavaszi tekercs pirított rizstésztával és zöldségekkel” elnevezésű csodafogás elfogyott.)

Fotó: Madame Besamel

Az asztalon házi, erős paprikasaláta vietnami módon (zseniális, „sk” barkácsolt tartóedényben – lásd fotó) és az ikonikus Sriracha chiliszósz.

Pikk-pakk jön is a levesünk. Nem mondanám csinos fogásnak. Sőt, amikor megérkezik, azt hihetnénk, egy marék zöldséget kaptunk a pénzünkért. De! Ha az ember rácsorgatja a lime-ot vagy a citromot a tányér tartalmára, és a kanalával elkezdi összekeverni, akkor minden forgatásnál újabb alkotóelemek bukkannak fel: babcsíra, újhagyma, friss koriander, tojáslepény, thai bazsalikom, rizstészta stb. Közben érdemes egy friss chilit is beledobni a levesünkbe. De tényleg csak egyet, mert valóban bivalyerős. Mikor Madame Besamel elharapja a chilit, percekig komolyan küzd a széken maradásért. De ebben a műfajban éppen ez a szuper!

A leves igazán zamatos. Papírforma szerint legalább hat órán keresztül főzik az alaplevet, a nagykönyv szerint marhából. Közben fűszerekkel ízesítik a zupát: fahéjrúd, csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg, bors, hagyma. Az összetevők hat óra rotyogtatás után semmihez nem hasonlítható ízegységet alkotnak. Semelyik alapanyag nem érződik ki külön a levesből, selymes keleti ízvarázslat lesz belőle. Tiszta, erőt adó, rafinált. Tényleg jól sikerült fogás ez az édes-savanykás keleti tésztaleves.

Fotó: Madame Besamel

A főételünk is finom, csak éppen óriási adag. Friss zöldségekkel dúsított, hal- és szójaszósszal ízesített pirított rizstészta tofuval, tojással és rengeteg sült hagymával. Az ebéd végére egy lélekvesztő bárkán érezzük magunkat, amelyet egy mezítlábas, nádsapkás vietnami kormányoz a Sárkány-öböl útvesztőiben. Megéri!

(A Madame Besamelnél szigorúbb vegáknak írjuk, hogy léteznek halszósz- és alaplémentes, csak zöldséges fogások is a Dang Muoiban. Például vietnami spenót, pirított pak choi, valamint sült tofu zöldségekkel, rizzsel vagy rizstésztával.)

 

Teszt időpontja: 2018. 02. 22.

Cím: Dang Muoi, 1012 Budapest Attila út 125.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik