Tudomány

Nanorészecskés szemcsepp vethet véget a szemüvegek használatának

A Bar-Ilan Egyetem Sare Zedek Egészségügyi Központjának új eljárása jelentősen javíthatja a látást. A fejlesztők bíznak benne, hogy a speciális szemcsepp és lézeres technológia kombinációjával idővel a szemüvegek is feleslegessé válnak majd.

Az intézet szemészei olyan nanocseppeket fejlesztettek ki, melyek lézerrel kombinálva a rövid- és a távollátást is javítják – számol be a Digital Trends. A technológiát eddig sertésszemeken próbálták ki, a klinikai tesztek pedig már idén megkezdődhetnek.

A találmány három részből áll

– mondta Zev Zalevszki, az egyetem munkatársa és a fejlesztőcsapat tagja.

Első lépésként olyan applikációt kell letöltenie a páciensnek, amely felméri a szeme fénytörését. Ezután egy lézermintát hoznak létre, majd vetítenek rá a szaruhártyára – a beavatkozás kevesebb mint egy másodpercet vesz igénybe.

Végül a páciens becsepegteti a folyadékot, amely olyan egyedi nanorészecskéket tartalmaz, melyek feltöltik a szaruhártyán keletkezett sekély vágásokat, megváltoztatva a fénytörést.

Ez kijavítja a felhasználó látási problémáját

– tette hozzá Zalevszki. Az eljárás előnye, hogy orvosi segítség nélkül is alkalmazható.

A szakember kiemelte: a technika jelentősen eltér a hagyományos lézeres szemműtéttől, ugyanis módszerük csupán a szaruhártya legfelső rétegét érinti. Éppen ezért a beavatkozás biztonságosabb, ráadásul jóval több beteg számára használható. Az eljárás hátulütője, hogy a kezelés után a szem idővel regenerálja magát, így egy- vagy kéthavonta meg kell ismételni a beavatkozást.

A fejlesztők bíznak benne, hogy a lézerrel kombinált cseppek két éven belül a piacon is elérhetővé válnak majd.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik