Tudomány
measuring blood sugar

Több típusa lehet a cukorbetegségnek, mint eddig hittük

24.hu
24.hu

2018. 03. 05. 08:44

A Lundi Egyetem munkatársai szerint érdemes lenne újragondolni a cukorbetegség osztályzását, ugyanis nem két, hanem öt típus létezik. Az új rendszerezés segíthet az orvosoknak, hogy a lehető legjobb gyógymódot találhassák meg pácienseik számára.
Korábban a témában:

A diabétesz, azaz a glükóz feldolgozásának zavara, egy meglehetősen gyakori betegség. Az orvostudomány napjainkban a rendellenesség két változatát különböztet meg: az 1-es és a 2-es típust. Előbbi általában gyermekkorban jelentkezik, amikor az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő sejteket, leállítva a hormon előállítását. Utóbbi pedig gyakran középkorúaknál vagy idősebbeknél, főként az életmód és elhízás miatt alakul ki. A 2-es típusban a szervezetben nem áll le az inzulintermelés, hanem a sejtek válnak érzéketlenné a hormonnal szemben.

Egy új tanulmányban azonban az Emma Ahlqvist vezette szakértők azt írják, hogy az általuk vizsgált svéd és finn cukorbetegeket nem kettő, hanem öt csoportba tudták besorolni – számol be a Live Science.

  • Az első csoport az 1-es típusra emlékeztet. Ide olyan személyek tartoznak, akik fiatalon, nem elhízás miatt betegedtek meg. Az első csoport diabéteszeseinél egy autoimmun rendellenesség áll az inzulintermelés megszűnésének hátterében.
  • A második csoport az elsőhöz hasonló, egyetlen különbséggel: nem autoimmun betegség miatt, hanem valamilyen egyéb, egyelőre fel nem térképezett ok hatására szűnt meg az inzulinelőállítás a szervezetben. Ennél a csoportnál jelentkezett a legnagyobb valószínűséggel retinopátia, amely akár vakságot is okozhat.
  • A harmadik csoportba azok a túlsúlyos diabéteszesek kerültek, akik súlyos inzulinrezisztenciában szenvednek – azaz a sejtjeik egyáltalán nem reagáltak a testükben előállított inzulinra. Az ide tartozó alanyoknál alakult ki a legnagyobb eséllyel vesebetegség.
  • A negyedik csoport a harmadikra emlékezetet, igaz, itt az elhízás és az inzulinrezisztencia kevésbé súlyos.
  • Az ötödik csoportban a betegség a negyedik csoportnál látottakhoz hasonlóan alakul ki, itt azonban a fő ok nem az életmód, hanem az öregedés lehet. A vizsgálatban ez a csoport volt a legnagyobb, az alanyok 40 százalékát ide sorolták.

A kutatók úgy vélik, hogy az új altípusok kialakítása segíthet a jobb kezelési módon megtalálásában.

A szakértők tanulmányukban kiemelték: vizsgálatuk nem igazolja, hogy az öt csoport esetében mind más-más okok állnának a diabétesz jelentkezésének hátterében, ráadásul lehetséges, hogy további altípusok is léteznek. Emellett arra is rávilágítottak, hogy a betegek besorolása idővel változhat.

Éppen ezért szükség lehet további kutatásokra, hogy még jobban feltérképezzék az egyes csoportokat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.