Gazdaság

A tolmácsa helyét vette át Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc felcsúti százmilliárdos-polgármester újabb vasúti cégben lett érdekelt: a szombathelyi Vasútautomatika Kft. tulajdonosaként jegyezte be a cégbíróság. Eddig tolmácsa, Sakalj Ferenc birtokolta az üzletrészeket, aki bár kanadai lakcímmel szerepel a cégpapírokban, de úgy ismert, mint aki horvátországi bizniszeiben segíti Mészáros Lőrincet.

A Vasútautomatika az a társaság, amely részes volt egy Közgép-érdekeltség megszerzésében, pontosabban a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. eszközeinek és dolgozóinak átvételében. A szombathelyi társaságot 2016 áprilisában az osztrák Swietelsky GmbH hozta létre Swietelsky Távközlés- és Biztosítóberendezés Építő Kft. néven. Néhány hónap múlva átnevezték Swietelsky Vasútautomatikára, november végén aztán kikopott belőle a Swietelsky név és 2016. decemberében Sakalj vette a nevére a céget.

Az ügyletet kezdettől Mészáros és a kegyvesztett Simicska Lajos, azaz a jelenlegi és a volt miniszterelnöki jóbarát üzleteként könyvelték el a piacon. Formálisan azonban csak most vált kerekké a történet, miután név szerint is megjelent Mészáros a cégnyilvántartásban.

A cég mérlege működése első évében nem festett fényesen, a 2017. márciussal záródó üzleti évben 291 millió forint árbevételt és 529 millió forint veszteséget mutatott ki, miközben a saját tőkéje is félmilliárdos mínuszba csúszott. De ettől még beleillik Mészárosék terjeszkedési koncepciójába, a birodalom két vasútépítő cége – az R-Kord Kft. és a nemrégen alapított RM International Zrt. – a pályaépítésben vesz részt, más cégekkel pedig egyéb területeken foglalnak pozíciót. Így kerültek a biztosítóberendezések, felsővezeték, illetve távközlési berendezések kiépítésére alkalmas társaságok, a Vasútautomatika, illetve Mészáros veje révén a Vasútvillamosító Kft. a portfólióba.

Fotó: Máthé Zoltán /MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik