Gazdaság

Hódmezővásárhely óta esnek a Mészáros-papírok

Bár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy a szerdai kereskedést a budapesti tőzsdén a Mészáros-érdekeltség Konzum vezetői nyitották, az elmúlt napok esése után, tovább zuhannak a Mészáros papírok.

Szerda 11 óra körül a Konzum és az Opus 13 százalékos mínuszban is járt, a CIG Pannónia 8,2 százalékos esést mutat, míg az Appeninn 14,4 százalékot zuhant. Ez már azután történt, hogy a Konzum papírjait prémium kategóriába sorolta át Budapesti Értéktőzsde, ami egy ideig feljebb tornázta az árfolyamukat.

Az Opus Global például az évet 700 forinton kezdte, jelenleg 442 forinton áll.

A Portfólió kedden este három lehetséges okot vázolt fel a napok óta tartó esésre:

  • A Mészáros-papírok éppen aktuális esését magyarázhatja egyfajta befektetői átsúlyozás, ugyanis a keddi kereskedésben a blue chipek (főleg az OTP, a Mol és a Richter) látványosan felülteljesítettek.
  • A hódmezővásárhelyi – váratlan – ellenzéki győzelem után elbizonytalanodhattak a befektetők, hogy mennyire lehet stabil a csoport politikai támogatottsága a jövőben. A csökkenő trend ugyanis február 26-án indult meg, vagyis a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztást követő első kereskedési napon. Ez tűnhet az esés fő mozgatórugójának. Korábban stabil volt a várakozás, hogy kedvező marad a környezet az ezekhez a tőzsdei cégekhez köthető vállalkozók számára, írták.
  • Sajtóhírek szerint a Mátrai Erőmű megvétele nem tart ott, ahol kellene, mert a cseh eladó az április 8-i parlamenti választásokig szeretne kivárni, addig biztosan nem véglegesíti a Mátrai-dealt. Ezt a mai napon cáfolta a vevő Mészáros érdekeltség, közölve, hogy határidőre megveszik a Mátrai Erőművet.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik