Otthon

Hamarosan bérelni is lehet bútort az IKEA-ból

Tegye fel a kezét, aki vásárolt már olcsó bútort az IKEA-ban, majd amikor megunta, gondolkodás nélkül kivágta a lakásból. A multinacionális üzlethálózat most azon dolgozik, hogy a rossz szokást egyszer és mindenkorra megszüntessék, írja a Telegraph.

Jesper Brodin, az IKEA vezérigazgatója a januári davosi Világgazdasági Fórumon a körkörös gazdaságért vehetett át díjat, amiért a vállalat egyre inkább a fenntartható erőforrások felhasználására törekszik.

Brodin a beszédében arról szólt, hogy a cég több helyszínen is teszteli a bútor-visszavásárlási és kölcsönzési programját, hogy megpróbálják csökkenteni a termékeik miatt keletkezett hulladékmennyiséget.

A fogyasztóknak tudtára kell adni, hogy kollektívan kell birtokolniuk kell a termékeket és újra kell hasznosítani azokat

– fogalmazott.

Europress/AFP/Anadolu Agency/Paco Nunez

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a programok régiók szerint változnak.

Londonban például nagyon sokan ingáznak, de nem akarnak második lakást építeni, ezért ott a kölcsönzés érdekesebb

– magyarázta.

Japánban most a visszavásárlási programot tesztelik, amelynek lényege, hogy a fogyasztók pénzért cserébe visszaadhatják a kanapéikat, amiket később újrahasznosít az IKEA.

Finnországban két éve bevett szokás, hogy a Family otthonimádók klubjába belépő vásárlók ajándékkártyát kapnak, ha visszaszolgáltatják a már nem kellő bútoraikat, amiket helyi segélyszervezeteknek adományoz el a cég. 

A bútor az egyik legkevésbé újrahasznosított háztartási cikk, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint csak az Egyesült Államokban 9.8 millió tonna bútort dobtak ki 2009-ben. Mivel az IKEA a világ legnagyobb bútorértékesítője, ezért hatalmas a felelősség rajtuk.

Ha ilyen ikeás bútorod van otthon, az akár milliókat is érhet
Perszer erre nagyon kicsi az esély, mondjuk, hogy miért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik