Gazdaság
Budapest, 2016. február 7.
Az IKEA első magyarországi áruháza a főváros XIV. kerületében, az Örs vezér terén. A multinacionális bútorkereskedelmi hálózat áruháza 1990. március 21-én nyílt meg a Sugár üzletközpont mellett.
MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Hatalmas újdonsággal rukkolt elő az Ikea Magyarországon

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 22. 11:51

Korábban a témában:

Nagy újdonsággal jött ki az Ikea Magyarországon idén január közepén: elindították webshopjukat. Az árukat saját dolgozók készítik össze a rendelések alapján, és szerződött partnerek viszik házhoz. Az új „online vásárlás házhozszállítással” szolgáltatást eddig már ezren vették igénybe, az átlagos vásárlási érték 150 900 forint volt. Szállítási díj a távolságtól és a vásárolt értéktől függ, 7990 forinttól indul a tarifa.

Most az a terv, hogy vidékiek számára is elérhetőbbé tegyék a kiszállítást, ezért a következő hetekben várhatóan jelentős árcsökkentéssel rukkolnak ki számukra. Hogy mekkorával, azt még nem árulták el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Több hullámban indultak el

Az Ikea egyébként viszonylag később lépett ki az online vásárlás piacára, mint a versenytársaik, amit a 24.hu kérdésére azzal magyaráztak, hogy erős volt az áruházi jelenlétük, illetve kivártak azért is, hogy igazán jó megoldással jöhessenek ki. Világszerte több hullámban indították el az online vásárlást, Magyarország ezen belül is egy későbbi hullámba esett, régiós szinten is, hiszen a cseh és szlovák webshop már tavaly megnyílt.

Felméréseik szerint egyébként a magyar vásárlók nagyon aktívak a weben, már eddig is mintegy 30-40 százalékuk először ott tájékozódott, mielőtt ellátogatott volna az áruházba.

Idén még egy újdonságot terveznek: a kisebb csomagok, kisebb értékű rendelések kiszállítására egy kedvezőbb áru csomagkiszállítási szolgáltatás fog indulni.

Budapest, 2016. március 17.
Céges zászlók lobognak az IKEA az első magyarországi áruháza előtt a főváros XIV. kerületében, az Örs vezér terén. A multinacionális bútorkereskedelmi hálózat áruháza 1990. március 21-én nyílt meg a Sugár üzletközpont mellett.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Benne vannak a top ötben

Hasítanak egyébként a hazai Ikea áruházak, világszinten a magyar növekedés az ötödik legnagyobb már évek óta. A Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős régiós vezető, Marek Feltl ismertette a főbb számokat. Az elmúlt pénzügyi évben (2016. szeptembertől 2017. augusztusig) weblapjukon 8,1 millióan böngésztek, több mint 5,5 millió látogató kereste fel a magyarországi áruházakat, közülük 3,1 millióan vásároltak is, 2,9 millióan fordultak meg és költöttek náluk az éttermekben, kávézókban, bisztrókban. Összességében 61 milliárd forint árbevételt értek el, ami 14 százalékos növekedést jelentett. Régiós szinten is kiemelkedő ez az eredmény, mert mint kiderült, a másik két országban mindössze 5-5 százalékkal bővült a forgalom.

A mostani jelentős magyarországi forgalombővülést részben annak tudják be, hogy kissé megkésve jött az élénkülés a válság után, illetve hogy erősödtek a vásárlói igények.

Soroksáron több az új vásárló

A tavalyi év újdonsága a soroksári áruház megnyitása volt júniusban – már ez az egységük is jelentős forgalmat bonyolított, de hogy pontosan mennyit, arra nem tértek ki. Ez az áruházuk a legnagyobb egyébként. Az áruház vezetője, Szabó Ágnes elmondta, hogy már az első egy-két hétben 134 ezer látogatójuk volt, és kiemelkedően sok, 20 százalék körüli náluk az új látogató. Azaz akik még korábban nem jártak Ikeában. Összehasonlításul: a legrégebbi, 1990-ben nyílt Örs vezér téri, és a 1999-ben nyitott budaörsi áruházban 1-2 százalék körül van az új vásárlók aránya.

Budapest, 2017. február 15.
Konyhai eszközök az IKEA épülõ soroksári áruházában 2017. február 15-én. A régió legnagyobb IKEA áruháza májusban nyitja meg kapuit, 300 alkalmazottat vesznek fel.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Konyhai eszközök az IKEA épülõ soroksári áruházában 2017. február 15-én
(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A soroksári áruházra jellemző, hogy nemcsak a környező területekről járnak oda sokan, hanem vidékről is. A vezető szerint kvázi hétvégi áruház, amivel arra utalt, hogy péntektől hétfőig a legnagyobb a forgalom náluk. Eltérően a többi áruháztól náluk az árukiadó is házon belül van, amit elmondása szerint szeretnek a vevők. Az új áruház megnyitásával részben az is volt a cél, hogy a másik két helyet kicsit tehermentesítsék, és ez sikerült is – árulta el.

Újdonságok még

Tavaly indították be a „Kattints és vedd át”  szolgáltatást, ami fél év alatt 4 ezer vásárlást generált. A nappali ülőbútor és hálószobabútor volt a legnépszerűbb rendelés.

A tavalyi üzleti évben a konyha volt a fő fókuszban, idén pedig a nappali lesz. És karakteresebbé kívánják tenni a három áruházat. Mint elmondták, az Örs vezért téri a „legismertebb, city áruház”, a soroksári, budaörsi „klasszikus külvárosi”, ahol egy helyben mindent meg lehet vásárolni.

Már most is jellemző egyébként, hogy a helyi piachoz, igényekhez is szabják a kínálatot. Éppen ezért az Örs vezér téren kiemelten erős a panelok számára szánt kínálat, Soroksáron a tetőtéri megoldásokra, Budaörs pedig a nagy terek, kertes házak kiszolgálására fektetne nagyobb hangsúlyt.

Nem jelentős a fluktuáció az Ikeában

Rákérdeztünk, mennyire érinti őket a munkaerőhiány. Szabó Ágnes elmondta, tavaly 560 főt vettek fel, legtöbbjüket Soroksárra. Úgy tapasztalják, hogy az emberek minőségi váltást szeretnének a munkájukkal kapcsolatban. A fluktuáció 10 százalék körüli a cégnél, ami Szabó szerint nem jelentős. Az átlagos ikeás hét éve dolgozik náluk, és fontosnak is érzik, hogy megtartsák az embereiket. Sokan jelentkeznek hozzájuk, és csak két terület van, ahova kicsit nehezebben találnak munkatársakat: az éttermekbe és a logisztikai területre.

Kiemelt képünkön az IKEA első magyarországi áruháza a főváros XIV. kerületében, az Örs vezér terén
Fotó: Faluldi Imre / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.