Élet-Stílus

Ha ilyen ikeás bútorod van otthon, az akár milliókat is érhet

Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad halála óta ellepték az internetet a bútoráruházzal kapcsolatos hírek. A Mirror például összeszedte, hogy melyek azok az egykor átlagosnak számító ikeás bútorok, amelyek ma már akár milliókat is érhetnek.

Még mielőtt nagyon megörülnél, hogy a nappaliban álló Klippan kanapéd árából felújíthatod az egészet lakást, gyorsan tisztázzuk: nem mai, de nem is az elmúlt 5-8 év slágertermékeiről van szó.

Ezeket a különleges, gyűjtői darabokat sajnos csak a borzalmasan elcsépelt és meggyalázott „retro” szóval lehet illetni. Itt van például egy eredeti hetvenes évekbeli polcrendszer, a „Tema”, amelynek az ára állapottól függően ma már egymillió forint körül lehet.

bukowskis.com

Az IKEA filzófiájáról sokat elárul, hogy Kamprad egy interjúban bevallotta: minden rajta lévő ruhát bolhapiacon vett, állítása szerint ezzel a felfogással példát akar állítani az emberek előtt. Ennek nyomán az IKEA egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy elérhetővé tette az addig úri mulatság számító ízléses lakberendezést.

Ennek a logikának mintapéldája azaz ikeás szék, amely gyakorlatilag lemásolta a világhírű magyar dizájner, építész Breuer Marcell Wassily székét.

Íme, Breuer széke:

hivemoder.com

És most mutatjuk az IKEA Amiral névre hallgató, Karin Mobring által tervezett székét:

bukowskis.com

Ezeknek a székeknek darabjáért akár 300 ezer forintot is elkérhetnek a gyűjtők, ami azért érdekes, mert nagyjából hasonló áron mennek az eredeti Breuer-féle Wassily székek is.

Nálad is lehet egy eredeti Panton

Mivel az első IKEA áruház Magyarországon 1990. márciusában nyílt meg, így elég kevés az esélye annak, hogy a fenti bútorok bármelyike megtalálható a magyar háztartásokban. Egy apró, de nagyon csúnya remény azonban még maradt, mégpedig ez a színes „Vilbert” nevű szék, amelyet az IKEA 1993-ban dobott piacra.

Pamono.com

Az egyedi kinézetű, nem valami szép, de mégis különleges és menő Vilbertet a legendás dán tervező, Verner Panton készítette az alapító, cégvezető Kamprad közvetlen megrendelésére. Az ára ma 300 ezer forint környékén mozog, így ha rémlik, hogy van a gyerekszobában egy régi, fura színes szék, akkor jobb, ha leporoljátok.

Forrás: Mirror

Ajánlott videó

Olvasói sztorik