Sport

Kézi-Eb: A magyar csapat olyan, mint a kenyérbél

Mi az, csak közepe van, széle nincs? Nem, nem egy szelet kenyér héja nélkül. A magyar kézilabdapálya. Hahaha! Annyira azért nem vicces. Nem valószínű, hogy a kézilabdázás történetében ezen a szinten magyar csapat valaha játszott úgy meccset, hogy nem adott le szélről lövést.

A spanyolokkal megint szoros meccset játszottunk (27-25). Ezt a kézit a játékosaink is kiválóan értik, hiszen fél évtizede a magyar élmezőny ebben szocializálódott: nem rohannak, nehogy elfogyjon a szuflánk a végére. Ljubomir Vranjes is arról beszélt a meccs előtt, hogy lassabb tempóban kell kezdeni, hogy bírjuk a végét, Spanyolországban pedig ehhez megtaláltuk a megfelelő partnert.

A spanyol meccs:

A kezdő hetesből védekezésben hatan veszprémiek voltak. A kicsit több hiba és a végén hiányzó higgadtság volt a vesztünk. Ezen pedig lehet fejleszteni. Juhász maradt a szélre kakukktojásnak.Vagy hova.
Csak nem tetszik Vranjes mesternek a saját maga által a Bakonyban amúgy nemigen használt Ancsin-Ligetvári-Scuch-Jamali belső négyes?

Nem bizonyult rossz ötletnek, és végül is az EHF statisztikája alapján a kezdő hetes szerepelt a legtöbbet együtt a pályán. Ekkor támadás-védekezés csere nélkül kézilabdáztunk. És csak addig vezettünk, amíg együtt voltak, a 9. perc után már egyszer sem.

Ancsin Gábor (b) és a spanyol Daniel Dujshebaev (b2) a horvátországi férfi kézilabda-Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen.
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

A magyar együttes védekezésben a fizikai fölény érvényre juttatását tervezte, és kőkeményen neki is kezdett, az első percekben szándékosan erőteljes faultokkal próbálta elvenni az ellenfél kedvét.

A dánok elleni meccshez képest nagyot javult Mikler és a beállójáték is. Utóbbi helyen a meccs elején ismét Schuchhal próbálkozott a svéd tréner, de aztán jött Vilovszki, Bánhidi és Szöllősi is, és nekik már a gólok is összejöttek, ami komoly előrelépés az első mérkőzéshez képest. Ennek persze stratégiai okai is vannak. Az ellenfél lényegesen nyitottabban védekezett, mint Dánia, így a vonaljátékosoknak elég területük nyílt.

A hatos előtti birkózófelületet pedig a mi nehézsúlyúaink felügyelték. A magyar keretben nyolc, a spanyolban mindösszesen kettő 100 kiló fölötti játékos szerepel. Azt a kettőt a 20. percben elvesztette az ellenfél. Az egyikük, a támadás oszlopa, Aguinagalde a harmadik percben játszott utoljára, minden valószínűség szerint egészségügyi problémák miatt, a másiknak, a védelem egyik legfontosabb emberének, Guardiolanak kiment a bokája.

Nincs magyar szélsőjátékos?

Eldőlni látszik, hogy nálunk nem létezik olyan, hogy szél, a pályának csak közepe van.

Ezúttal a kint lévő keret egyetlen igazi oldalvonal melletti játékosa, Hornyák fel sem állt a padról. A pszeudószélsőink pedig gyakran virtuálisan sem feleltek meg a poszt kritériumainak. Juhász, Vranjes újabb húzásával, ha már a szélen veszélytelen, rendszeresen beforgott és nagy lendülettel nagy távolságról cselezett rá a falra, ami igazi irányító feladat. Annyi a gond ezzel, hogy a védőfal sűrűbbé vált, miután senki nem lépett ki a helyére a sarokba, így ott nem akadt az ellenfélnek mire figyelni.

A jobb sarokban mindig átlövő álldogált, és egyszer-kétszer az igazi átlövővel váltva veszélyt is jelentett, de ez sem szélső tevékenység.

Két meccs alatt Ancsin révén egy gólunk van szélről, de ő ugye jobbátlövő. Ezen a meccsen nem akadt egyetlen szélső lövésünk sem. Nem tudom a kézilabdázás történetében ezen a szinten csapat játszott-e így meccset. A gyors labdafelhozatal, akár kapott gól után is, viszont továbbra is, sőt egyre inkább erős eszköz.Még valami. Lékai fejcsóválása a meccs legjobbja-díj átvételekor ismét igazolta, hogy két lábbal a földön jár, és lépéshiba nélkül. Császárnak pedig nem kellene büdösbogarazni, mert Dujsebajev tényleg kapott Ligetváritól a fejére, ráadásul, pár támadással korábban is, akkor még büntetlenül. Az ilyen faultok elkerüléséhez kell a hideg fej és a rutin. Majd talán egyszer.

A bírózásról pedig csak annyi: a kilencedik perc elején vezettünk utoljára.

Azért nem volt rossz meccsben lenni egy ilyen együttessel.
Vajon mikor vehet a kezébe magyar szövetségi kapitány olyan mágnestáblát, aminek nem törték le a szélét?

Kézi-Eb: a magyar csoport szállította a torna meglepetését
Óriási meglepetésre a cseh válogatott legyőzte az olimpiai bajnok Dániát, ezzel jócskán megnehezítették a magyar válogatott továbbjutását.

Négy góllal kell verni a cseheket a biztos továbbjutáshoz, miután a csehek az Eb legnagyobb meglepetését okozták, azzal, hogy legyőzték a dánokat. Az utolsó fordulóban a spanyol-dán meccset a miénk után rendezik, így egy spanyol győzelemmel a dánok is két ponttal zárnának, az egymás elleni eredmények minitabelláján négygólos győzelemnél, több lőtt góllal a csehek elé kerülnénk. Nagyon nehéz lesz.

Férfi kézilabda-Európa-bajnokság, csoportkör, 2. mérkőzések, D-csoport, eredmények:

Csehország–Dánia 28–27 (15–16)
Legjobb dobók: Zdráhala 8, Kaspárek 5, ill. M. Hansen 7, Lauge Schmidt 6, Zachariassen 6

Korábban:
Magyarország-Spanyolország 25-27

A szerdai program:
18.15: Csehország–Magyarország (élőben az 24.hu-n)
20.30: Spanyolország–Dánia  (Tv: Sport1)

A D-csoport állása két forduló után:

1. Spanyolország 2 2 59–40 19 4
 2. Dánia 2 1 1 59–53   +6 2
 3. Csehország 2 1 1 43–59 –16 2
 4. Magyarország 2 2 50–59   –9 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik