Élő Sport

Kézilabda Eb: kis híján megleptük Spanyolországot

Az olimpiai bajnok Dánia után újabb komoly erőpróba vár a magyar kézilabda-válogatottra az Európa-bajnokságon: hétfőn Spanyolország volt az ellenfél. Aktuális ellenfelünk 32-15-re verte a cseh válogatottat, ami kristálytisztán mutatja, nem mi vagyunk az esélyesek.

Nagyszerű védekezéssel kezdtük a mérkőzést, sőt 3-2-re még mi vezettünk, azonban nagyon kapkodó, ideges támadójátékot mutatott a magyar csapat. Lékai Máténak kimondottan nem ment, előbb Iman Dzsamali, majd Balogh Zsolt volt a mieink vezére, de összességében rengeteg eladott labdánkat kíméletlenül megbüntették a spanyolok. Az első félidőben komoly különbség nem tudott kialakulni, végig az ellenfél nyakán lógott a magyar csapat, végül egyetlen gól volt a különbség szünetre, 12-13-as spanyol vezetéssel ért véget az első fél óra.

Balogh Zsolt Fotó: AFP / Attila KISBENEDEK

Fordulás után megint óriási hévvel vetette magát küzdelembe a magyar csapat és végre megérkezett néhány kiállítás az ellenfélnél is. A szombaton megsérülő Bánhidi Bence rendre jó megoldásokat választott, Balogh is eredményes maradt, Lékai pedig a hetesek értékesítésében jeleskedett.

Pechünk volt, hogy Rodrigo Corralest szünetben Gonzalo Pérez de Vargas váltotta az ellenfél kapujában, aki bravúrt bravúrra halmozott. Ebben a tekintetben Mikler Roland sem szégyenkezhetett, nagyon fontos lélektani pillanatokban mentett. A mieinkből sokat kivett, hogy jóformán az egész meccsen rohanni kellett az eredmény után, ezért az utolsó 10-15 percben már ki-kihagyott a koncentráció. A spanyolok így is vért izzadtak, 25-25-nál még lett volna esélyünk, de nem sikerült döntetlenre kihozni a meccset.

Dánia ellen 40 percen át “versenyben voltunk”, Spanyolország ellen az egész mérkőzésen, így Ljubomir Vranjes elégedett lehet. Ahogyan mi is, oroszlánként küzdött a válogatott és rendkívül izgalmas mérkőzésen a rutin billentette az ellfenél felé a mérleg nyelvét. Végül 27-25-re Spanyolország nyert.

Előzmények

Az olimpiai bajnok Dánia után újabb komoly erőpróba vár a magyar kézilabda-válogatottra az Európa-bajnokságon: hétfőn Spanyolország az ellenfél. Aktuális ellenfelünk 32-15-re verte a cseh válogatottat, ami kristálytisztán mutatja, nem mi vagyunk az esélyesek. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a torna előtt azt tűzte ki célul, hogy minél tovább partiban legyenek a mieink az erős válogatottak ellen. Ez a skandinávokkal szemben 40 percig sikerült, a spanyolok ellen hasonlóra készülünk.

Aki tisztában van az erőviszonyokkal és reálisan látja a helyzetünket, tudja, hogy a keret egy része még nem rendelkezik kellő nemzetközi tapasztalattal, és nem tudunk egy teljes meccset ugyanazon a magas színvonalon végigjátszani. Ha hatvan percen keresztül jól játszanánk az olyan erős csapatok ellen, mint amilyen Dánia vagy Spanyolország, akkor ott lennénk az éremcsatákban. Azt látni kell, hogy még nem tartunk itt.

– idézi a kapitányt a Nemzeti Sport.

Mindenesetre nem könnyíti meg a helyzetet Bánhidi Bence sérülése sem, a MOL-Pick Szeged beállója szombaton kapott egy ütést a vállára, játéka még kérdéses, bár a hírek szerint jól halad a felépülése. A spanyolok rosszabbul jártak, nekik már cserélniük kellett: Ángel Fernández térdsérülés miatt hazatért, helyette Jordi Ribera került a csapatba.

A mérkőzést egyébként az a román Din-Dinu játékvezető-kettős dirigálja, akik miatt kifakadt a szlovénok edzője.

Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 1. mérkőzés

Magyarország – Spanyolország 25-27 (12-13)

A magyar válogatott kerete:

KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES

A spanyol válogatott kerete:

Kapusok: Gonzalo PÉREZ DE VARGAS (Barcelona), Rodrigo CORRALES (PSG Handball)
Jobbszélsők: Ferran SOLE (Fenix Toulouse), David BALAGUER (Nantes)
Jobbátlövők: Alex DUJSHEBAEV (Vive Kielce), Eduardo GURBINDO (Nantes)
Irányítók: Raúl ENTRERRÍOS (Barcelona), Daniel SARMIENTO (St. Raphael Var), Daniel DUJSHEBAEV (Celje)
Beállók: Julen AGUINAGALDE (Vive Kielce), Gedeon GUARDIOLA (Rhein Neckar Löwen), Adrian FIGUERAS (Granollers)
Balátlövők: Joan CANELLAS (Vardar Szkopje), Viran MORROS (Barcelona)
Balszélsők: Valero RIVERA (Barcelona), Aitor ARINO (Barcelona)

Fotó: AFP / Attila KISBENEDEK

Vége a meccsnek

Másfél perccel a meccs vége előtt időt kértek a spanyolok. Mikler védeni tudott, Lékait pedig ellökték, így hetest kaptunk. Lékai belőtte, 25-26 állt az eredményjelzőn, amikor egy perccel a mérkőzés vége előtt a spanyolok jöhettek. Ligetvárit kiállították egy oldalról érkező pofon miatt, 23 másodpercünk maradt, Sole pedig belőtte a mindent eldöntő gólt. Balogh még kapufára lőtt, ez kimaradt, a 27-25-re végződő meccs végén a spanyolok úgy ünnepeltek, mintha megnyerték volna az Eb-t.

Sokba került az emberhátrány

Ügyesen mozogtak a spanyolok, kicsikartak egy kiállítást és egy hetest, amit értékesítettek, de Bánhidi megint jól szállt be a meccsbe, így 24-25-re visszajöttünk. Arino nagyon üresen maradt a szélen emberelőnyben és belőtte negyedik gólját a meccsen. Lehoztuk a kapust is, Lékai lövése pedig lejött a blokkról. 24-26-nál a spanyoloknál a labda…

Kimaradt az esély az egyenlítésre

Sípszó után sípszó harsant, de lövésig nem jutottunk, a játékvezetők elvették a labdát – cserébe csak tíz másodpercet kellett kibírni emberhátrányban, Bodó szemfüles mentése meg is oldotta ezt az időszakot. Figueras szabálytalankodott, Balogh pedig betörésből szépített. 23-24-nál Entrerrios kapu mellé dobott, mi mehettünk az egyenlítésért kapus nélkül. Lékai lövését elképesztő mozdulattal védte azonban Pérez de Vargas, maradt a spanyol előny.

Nincs szerencsénk

Szöllősi kezéből kiperdült a labda, ám belemenés miatt visszakaptuk a labdát, Lékai lövését léc fölé tolta Pérez de Vargas, a hetes viszont így is járt. A sértett bedobta, 22-23-ra módosult az állás. Ligetvári megmutatta Dujshebaevnek milyen egy kőkemény magyar védő, inkább időt is kértek a spanyolok. Lékai és Sole csúnyán összecsattant, a magyar irányító két percre ki is állt, miután összeszedte magát. A hetes sajnos jogos volt, Rivera pedig be is vágta. Pech, mert Lékait inkább rálökték Soléra. 24-22 a spanyoloknak.

Villámgyorsak a spanyolok, de ezer fokon égnek a mieink is

Alex Dujshebaevre nincs ellenszerünk, megint vezetést szerzett, ráadásul Bartók lövését hárította Pérez de Vargas, a lerohanásból pedig Arino húzott el. Bánhidi kapufára bombázott, de ezúttal nem voltak eredményesek fordulásból a spanyolok, sőt Szöllősi felhozott minket egy gólra. Arino sajnos bevetődve tudott kapuba lőni. Vranjes kikérte harmadik idejét is, kicsit több mint 10 perccel a vége előtt.

Továbbra is egál

Üres kapuval támadtak a spanyolok emberhátrányban, de ennek ellenére nem lőttünk labdaszerzés után, hanem kijátszottuk helyzetig felállt védelemmel szemben. Balogh Zsolt egyenlített az akció végén. Lejárt ugyan a kiállítás, de így is üres kapuval rohamozott az ellenfél, sajnos a húzás bejött, mert Alex Dujshebaev megint előnybe hozta Spanyolországot. A túloldalon leránották Császárt, előnybe kerültünk – Canellast ráadásul úgy szórták ki a bírók, hogy nem is csinált semmit – a hetest Lékai értékesíteni tudta. Ismét egyenlő!

Végre egy spanyol kiállítás

Előbb Mikler, majd Pérez de Vargas védett nagyot, de Figueras ezután megtörte a csendet. Lékai  emelése nem jutott el Bánhidiig, Alex Dujshebaev pedig villámgyorsan kettőre növelte ellenfelünk előnyét. Császár kapott egy pofont Entrerriostól, így ezúttal mi játszhattunk emberelőnyben két percig. Hamar ki is használtuk, Bánhidi Bence lövése valahogy becsorgott, így egy gólra feljöttünk.

Egyenlítettünk!

Jól sikerült az időkérés, rögtön Bánhidi szépített, de egy okos passzt követően Sarmiento talált be. Bartók ezután akkora gólt lőtt, hogy jóformán bevitte Pérez de Vargas kezét a labda, 16-17! Mikler Roland nagyot védett, de a kipattanót követően Schuchot szabálytalannak látták a játékvezetők, ezért hetessel jöhettek a spanyolok, csakhogy kapufát lőttek, Bánhidi pedig egyenlít!

Megtorpantunk

Pérez de Vargas beállítása jó húzásnak bizonyult, egy-egy lerohanásból mindkét csapat gólt szerzett, így tartjuk a lépést a spanyolokkal, akik 15-14-es vezetésnél támadhattak. Remekül kijátszották Arinóig a labdát, aki bevetődve belőtte a 16. góljukat. Ljubomir Vranjes hét perccel a félidő kezdete után időt kért inkább.

Elkezdődött a második félidő

Mi kezdtük a második félidőt, rögtön Juhász Ádám lepte meg az ellenfél védelmét szélen és azonnal kiegyenlített. Dujshebaev betört ugyan, de kapu fölé durrantott. Bodó háromszor is próbált gólt dobni de nem sikerült, ahogyan a túloldalon Riverának sem, csakhogy Ancsin Gábort két percre kiállították. Ennek ellenére maradt a 13-13, ráadásul mi támadhattunk. Bodó bejátszása nem volt jó a spanyolok kapusa pedig az üres kaounkba dobta a labdát, majd megint elpasszoltuk magunkat, de Morros nem találta el a kapunkat szerencsére. 14-13-ra mennek.

Vége a félidőnek

Hosszasan ápolni kellett Guardiolát, aki szerencsétlenül ütközött Schuch-hal, meg is zavarta az ellenfelünket, mert passzívért labdát veszítettek. Bánhidi kiegyenlített, Sarmiento viszont nagyszerűen vette észre a folyosót és ismét előnybe hozta övéit, 12-11-re. Bodó azonban bombagóllal egalizált. Másfél perccel a szünet előtt időt kértek a spanyolok, ezután egy dupla kínai figurából jutott előnybe az ellenfél. Bánhidi helyzete kimaradt, majd Császáré is, Bartók az utolsó másodpercben nagyon távolról megdöngette a kapufát, egygólos hátrányból várhatjuk a második játékrészt, 12-13-as félidő után.

Nem hagyjuk magunkat!

Császár bemutatta a passzt, majd betört, amivel kiharcolta a meccs első hétméteresét, sőt értékesítette is. Sarmiento egy irgalmatlan lövéssel szerzett átlövésből gólt, de az első félidő utolsó perceiben érkező Bánhidi Bence estében tudott azonnal válaszolni. Mikler védett ismételten fontos pillanatban, Bartók pedig egy szenzációs góllal egyre csökkentette a különbséget. Nincs még lefutva semmi, sőt!

Könyörtelenül büntetnek a spanyolok

18 percet kellett várni az első időkérésre, Ljubomir Vranjes kérte ki, mivel már fent volt a játékvezetők keze. Minket ez nem zavart egy pillanatig sem, egy jó figurát követően megnyílt a terület Bodó előtt, aki benyargalt és kiegyenlített. Ezután Mikler nagyot védett, de már megint egy pontatlan labdával tűnt el az esély, hogy végre vezessünk. Figueras azonban egy rendkívül okos emeléssel megszerezte a vezetést övéinek. Bodó remek csele hiába ült, lövése a kapufán csattant, Gurbindo viszont pontosabb volt, így 9-7-re elléptek megint a spanyolok. Bodót jól blokkolták, Rivera pedig háromra növelte a differenciát.

Nem hagytuk ellépni a spanyolokat

Végre megint gólt tudtunk dobni, erre 4-4 óta nem volt alkalom, megint Balogh volt eredményes, de egy szenzációs passz után megint kettőre duzzadt a spanyolok előnye. Bodó tört be bátran de kapu fölé pattintott, szerencsére belefújtak. Balogh óriási passzt adott Vilovszkinak, aki nem hibázott, majd az ellenfél is támadóhibát vétett, így a 7-7-re is esélyünk volt, de Lékaitól elvette a labdát a játékvezetői kettős. Marad a 6-7.

Túl sok az eladott labda

Kiegyenlítettek a spanyolok, ráadásul Dzsamalit két percre kiküldték a játékvezetők, emberelőnyben pedig Rivera kihagyhatatlan helyzetbe került, 4-3-ra megint az ellenfél vezetett. Juhászt lefogta az ellenfél, Balogh Zsoltot viszont hagyták lőni, köszönte szépen és a bal alsóba zúdított. Figueras nagyon becsapta Lékait egy lefordulással és sajnos nem hibázott, így megint nekünk kellett volna egyenlíteni, de Balogh lövését ezúttal kivédte a kapus, ráadásul Gurbindo találatával 6-4-re elléptek a spanyolok és Balogh-nál belemenést fújtak a bírók.

A támadásunkon van mit csiszolni

Kapkodós, idegeskedő a támadójáték, kétszer is figyelmetlenség miatt veszítettünk labdát, ám Mikler Roland elkapta a fonalat, így döntetlen maradt az állás. Dzsamali átlövésből megszerezte öt perc után a vezetést – a mérkőzés során először – a magyar csapatnak, majd egy sárga lapot is begyűjtött. Hosszasan vezetett támadást az ellenfél, Ligetvári labdát szerzett, de megint elszórakoztuk. A lerohanásból ki is egyenlítettek a spanyolok, de Dzsamali azonnal góllal válaszolt. 3-2-re vezetünk, biztató az eddigi teljesítmény.

Agresszíven, élesen kezdtünk

A spanyolok vezethették az első támadást, kissé tanácstalannak tűnt az ellenfél, míg a mieink harapósan védekeztek. Ligetvári Patrik például egy perc alatt “besárgult”. Aguinagalde lövését megfogta Mikler, de az ellentámadásnál Lékai pontatlan volt és bár visszaszerezte a labdát, Dzsemali belemenése miatt elveszítettük a labdát. Gyors gólváltás történt ezután

Bánhidi vállalta a játékot

Jó hír a mieink számára, hogy a szegedi beállós, Bánhidi Bence felépült, így ő is ott van a többiekkel együtt. Bizonyára nem ő tölti majd a legtöbb időt a pályán.

Köszöntjük olvasóinkat!

Dánia ellen 40 percig bírtuk az iramot, a hasonló erőt képviselő spanyolok ellen sem adnánk alább, sőt Lékai Máté úgy fogalmazott, olyan összeomlás nem történhet meg újra, mint a skandinávok ellen. Hamarosan megtudjuk, a spanyolok ellen mennyire szívta föl magát a csapat.

Olvasói sztorik