Sport

Kézi-Eb: a magyar csoport szállította a torna meglepetését

Hétfőn este a cseh válogatott óriási meglepetésre 28-27-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát, és ezzel jócskán megnehezítették a magyar válogatott helyzetét a D-csoportból történő továbbjutást illetően.

A torna előtt mindenki azt latolgatta, a papírforma szerint Magyarország és Csehország egyaránt nulla ponttal áll majd a 3., utolsó csoportkör előtt. A mi esetünkben sajnos ez be is jött. Bár jól kezdtünk a dánok ellen, de az utolsó 20 percben mint zokni a mosásban, összeesett a csapat, a 32-25 ránk nézve volt hízelgő. Hétfő este a spanyolok ellen már végig bírtuk, kis híján megleptük esélyesebb ellenfelünket, így csak két gólos vereség lett a vége (27-25).

A csehek az első meccsen szintén bealudtak a spanyolok ellen, óriási zakóba szaladtak bele (32-15), de aztán hétfőn este megtáltosodtak.

Tán kijelenthető, a torna eddigi legnagyobb meglepetéseként 28–27-re legyőzték az olimpiai bajnok dánokat!

Csehország–Dánia 28-27

Nem is akárhogy! A csehek az első perctől alaposan megszorították az olimpiai bajnokot. Martin Galia kapusnak sok dolga akadt, de remekül védett, a dánoknak pedig öt és fél perccel a vége előtt időt kellett kérniük, mert egy 6-2-es sorozattal az esélytelenebbnek hitt ellenfelél átvette a vezetést (26-25).

A hajrában kettős emberhátrányban játszottak a csehek, mégis biztosítani tudták győzelmüket úgy is, hogy az utolsó másodpercben még egy kihagyott hétméteres is belefért.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ondrej Zdrahala volt nyolc góllal, a Balatonfüred cseh légiósa, Stanislav Kasparek kilenc lövésből ötször volt eredményes.

Mindez azt jelenti, hogy a férfi kézilabda Európa-bajnokság D-csoportjából a spanyol és a dán együttes már biztos továbbjutó. Ráadásul a magyar válogatottnak nem elég csak nyerni a csehek ellen. Kizárólag akkor jut tovább biztosan Ljubomir Vranjes csapata, ha legalább négy góllal győzi le szerdán a cseheket, mert akkor több lőtt góllal eléjük kerülnénk.

Ha csak sima, ennél kisebb arányú a győzelmünk, úgy a találkozónkat követő dán-spanyol meccsen azért kell szurkolni, hogy az olimpiai bajnok ne kapjon ki újra.

Minden más eredmény, a csehek elleni döntetlen, netán vereség esetén a magyar férfi kézilabda-válogatott csomagolhat, és ki-ki a saját lakásából figyelheti tovább az Eb-eseményeit.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. mérkőzések, D-csoport, eredmények:

Csehország–Dánia 28–27 (15–16)
Legjobb dobók: Zdráhala 8, Kaspárek 5, ill. M. Hansen 7, Lauge Schmidt 6, Zachariassen 6

Korábban:
Magyarország-Spanyolország 25-27

A D-csoport állása:

1. Spanyolország 2 2 59–40 19 4
 2. Dánia 2 1 1 59–53   +6 2
 3. Csehország 2 1 1 43–59 –16 2
 4. Magyarország 2 2 50–59   –9 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik