Belföld

„Orbán megengedi, hogy egyes vállalkozók kiugróan meggazdagodjanak”

Lánczi András szerint ez nem korruptabb, mint a kommunista rendszer államosításai.

Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborcz István vagy Andy Vajna valóban a magyar oligarchák. Ezt a Financial Times-nak nyilatkozva ismerte el Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, akit a brit üzleti lap szerint a Fidesz nemhivatalos ideológusaként tartanak számon.

A lap azt írja: míg a külföldi figyelem elsősorban arra irányult, hogy Orbán Viktor hogyan épített ki „illiberális demokráciát”, a Fidesz hatalmának megerősödésével a párt és a miniszterelnök körül felemelkedett egy oligarcha-kör. A Fideszhez köthető új gazdasági elit leginkább az állami közbeszerzéseknek köszönheti vagyonosodását, amit jelentős részben az Európai Unió finanszírozott.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a lapnak azt mondta: a magyar kormány az uniós joggal összhangban hozott egy szabályt arról, hogy segítik a magyar vállalkozások sikeressé válását. Hozzátette, hogy ennek ellenére a közbeszerzéseket az arra érdemesek nyerték, és nem igaz, hogy tisztességtelen mértékben kapnának megbízásokat Fidesz-közeli üzletemberek.

Lánczi szerint, bár Orbán Viktor ezt soha nem mondta ki, de bizonyára segíti vagy megengedi, hogy egyes magyar vállalkozók kiemelkedő mértékben meggazdagodjanak, hogy ezzel megalapozza a magyar felső középosztályt. Szerinte az, amit a Fidesz ennek érdekében tesz, semmivel sem korruptabb, mint a kommunizmus idején lezajlott államosítás, vagy az 1990-es évek privatizációja.

Egy név nélkül nyilatkozó magyar bankár ugyanakkor megjegyezte, hogy ez az új kapitalista uralkodó osztály nélkülözi az innovációt, a kormánytól kap pénzt olyan közbeszerzéseken keresztül, ami messze áll a tisztességtől, nyíltságtól és átláthatóságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik