Belföld

Európa a szegregáció ellen

Véget kell vetni a romák megkülönböztetésének az élet minden területén, de legfőképpen a gyermek iskoláskorúak esetében - hangzott el azon a találkozón, amelyen tizenhárom európai ország képviselői vettek részt.

Az OSI (Open Society Institute) és a Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő által szervezett konferencián – ahol Magyar Bálint oktatási miniszter és Lévai Katalin is jelen volt – az újonnan csatlakozott országok esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberei, parlamenti képviselői, valamint Románia, Bulgária, Macedónia, Moldávia és a csatlakozni szándékozó országok képviselői vettek részt. A volt esélyegyenlőségi miniszter előadásában hangsúlyozta: “egy európai roma kisebbségi politika csak akkor lehet eredményes, hogyha a részvételi demokrácia szempontjait tiszteletben tartja, ami azt jelenti: a romák részvételével, a roma kisebbségi képviselők, civil szervezetek, európai politikusok, európai intézmények, nemzeti kormányok összefogásával valósul meg”. Lévai hangoztatta, hogy csakis a széleskörű együttműködés lehet az alapja egy sikeres politikának.

A konferencián előadást tartott Magyar Bálint oktatási miniszter is, aki elmondta: “A magyar oktatási rendszer nagyon erősen szelektáló, differenciáló oktatási rendszer, s ebben a tekintetben a már meglévő társadalmi hátrányokat a gyermekek között nem csökkenti, hanem átörökíti. A diákok teljesítménye közti különbséget nagymértékben az iskolák közötti különbség magyarázza.” “A roma diákok esetében látni való az, hogy elkezdődött egy nagyon erős szegregáció az iskolák között is, a romák és a legszegényebb gyermekek a településen általában az alacsonyabb presztízsű iskolákba járnak” – mutatott rá Magyar Bálint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik