Belföld

Kevés a távmunkás

Míg az Európai Unió tagországaiban az aktív foglalkoztatottak 15 százaléka, addig Magyarországon csupán 2-3 százaléka távmunkás. A kormány céljai között szerepel, hogy hasonlóvá kell tenni a távmunkás foglalkoztatást az európai tagállamok már korábban kialakult rendszeréhez - mondotta Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke, abból az alkalomból, hogy a jövő héten rendezik meg a III. Országos Távmunka Konferenciát.

A tanácskozás célja, hogy a gazdasági szféra képviselőinek bemutathassák a távmunka előnyeit, vonzóvá tegyék ezt az újfajta foglalkoztatást. A magyar szabályozás szerint ma bárki kérheti, hogy távrendszerben foglalkoztassák, ám minden cég szabad döntése, hogy enged-e a kérésnek. Egy Magyarországon létesülő távmunkahelyre százszoros a túljelentkezés. Magyarországon a munkáltatók többsége idegenkedik a távmunka gondolatától is, míg a munkavállalók többsége szívesebben dolgozna otthonról. Nálunk általában csak akkor vetődik fel a távmunka-végzés lehetősége, amikor egy fontos munkatárs váratlanul nem tud naponta bejárni az irodába. Idén május óta bármelyik magyar munkavállaló kérheti, hogy távmunkásként foglalkoztassák.
Külön foglalkoznak a konferencián a közigazgatási reformmal összefüggő távmunka lehetőségekkel, ugyanis számos feladat elvégezhető lenne távmunkában. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az önkormányzatoknál jelenleg papíron meglévő összes dokumentumot digitalizálni lehetne – mondotta Simon Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik