Belföld

Budapesten egyeztettek a közép-európai országok pénzügyminiszterei

Négy csatlakozó ország és Ausztria pénzügyminisztere egyeztette elképzeléseit pénteken, Budapesten. Az országok az egyenlő elbánás elvét igyekeznek közösen érvényesíteni az Európai Unió új költségvetési időszakában.

Az egyenlő elbánás elvének alkalmazását kéri öt ország pénzügyminisztere az Európai Unió 2007-től induló új költségvetési időszakában. Ez az egyik legfőbb megállapítása László Csaba szerint a Budapesten pénteken megtartott pénzügyminisztériumi egyeztetésnek, amelyen Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország pénzügyminiszterei, illetve pénzügyminisztériumának vezető munkatársai vettek részt.

A pénzügyminiszterek nem kívánják a közösségi büdzsé plafonját megemelni, viszont úgy vélik, újra kell gondolni a juttatásokat, és át kell csoportosítani a kiadások egy részét az újonnan belépők támogatására – hangsúlyozta a magyar pénzügyminiszter.

A megbeszélésen foglalkoztak azzal, hogy mikor érdemes csatlakozni az eurózónához. A pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az euróövezethez való csatlakozás minden ország egyedi döntése. A legkorábbi belépők már 2007-ben csatlakozhatnak, de van olyan ország, amely már most jelezte: legkorábban 2010-ben kívánja felváltani a nemzeti valutát az euróval.

Napirenden volt Pedro Solbesnek, az unió pénzügyi biztosának minapi felvetése arról, hogy az eurózónához csatlakozni kívánó országoknak előzetesen az ERM-II árfolyamrendszerben plusz-mínusz 15 százalékos sáv helyett szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos lebegtetési sávban kell megőrizniük valutájuk stabilitását.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter szerint Solbes kijelentése remélhetőleg félreértésen alapult. A javasolt szűk sáv ugyanis nehéz helyzetbe hozna néhány csatlakozó gazdaságot.

Eduard Janota cseh pénzügyminiszter-helyettes arról tájékoztatott, hogy a pénzügyi biztos kijelentésére már szerdán Prágában visszatértek. Solbes végül is azt hangsúlyozta: a maastrichti kritériumok közül az a legfontosabb, hogy az államháztartás GDP-arányos deficitje ne haladja meg a 3 százalékos plafont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik