Belföld

Arany – a legbiztosabb befektetés

Az arany újra csúcsokat döntöget biztonságot kereső befektetők jóvoltából. Az elemzők szerint ára akár 430 dollárig is felkúszhat az év végére.

Tavaly 25 százalékot erősödött az arany árfolyama. December végére elérte az unciánként 347,2 dolláros árat, és az elemzők szerint idén év végére 420-430 dollárig is szökhet. Az aranyár alakulására ható tényezők



Arany – a legbiztosabb befektetés 1


ugyanis továbbra is fennállnak: a részvénypiacok globális szinten gyengélkednek, a dollár folyamatosan gyengül, és egyelőre nem látszanak egyértelműen a kilábalás jelei.

Ráadásul erősek a pszichológiai hatások is. Az amerikai-iraki konfliktus, mint általában a háborús készültségek, előtérbe helyezi az úgynevezett „menekülő befektetéseket”. 

Folyamatos túlkereslet

Az aranybefektetések lelkes hívei rendszerint a kereslet-kínálat folyamatos egyensúlytalanságával indokolják a nemesfém hosszú távú profitabilitását. A számok valóban magukért beszélnek: évente mintegy 2,5 ezer tonnányi aranyat termelnek ki a Föld bányáiból (ráadásul évről évre valamivel kevesebbet), ezzel szemben 4-5 ezer tonnát vásárolnak fel. A ’90-es évek közepétől kezdve a világ jegybankjai készségesen dobták piacra aranytartalékaikat, miáltal körülbelül 2001 első feléig fedezték a kereslet és kínálat közti strukturális különbözetet. Az utóbbi években ugyanakkor megtört ez a folyamat, a kínálat jelenleg nem bír az egyébként is megnövekedett kereslettel lépést tartani, így mindaddig, amíg egy magasabb, egyensúlyi árszinvonal ki nem alakul, jól jár az, aki aranyat vásárol. 

A karikagyűrűtől az opciókig



Többféle módon lehet aranyban fialtatni a megtakarításainkat. Vannak konzervatívabb, kisebb megtérülést ígérő, és spekulatív jellegű, ám busás hasznot hozó befektetési formák (ahogyan az értékpapír-befektetések esetében is). A legkézenfekvőbb gondolat az, hogy az aranyat fizikai valójában – arany érmék, ékszerek, esetleg rudak formájában – tartsuk otthon a szekreterben vagy jobb esetben a széfben. Alapvetően nem rossz ötlet, hiszen bármi történjék is (világgazdasági válság, totális pénzügyi összeomlás), a kézzelfogható arany mindig érni fog valamit, akár évszázadokon át is képes megőrizni az értékét (az infláció sem sújtja. Ezáltal egyfajta vésztartalékként is szolgálhat a családi portfólión belül.

Bizonyos összeghatáron túl azonban már nem célszerű otthon tartogatni az aranyat, hanem érdemesebb közvetve befektetni. Ma már Magyarországon sem kizárólag az Óra-Ékszer boltok, a zálogházak vagy érmekereskedők révén juthatunk aranyhoz. A brókercégek közreműködésével is vásárolhatunk viszonylag könnyen aranyat, igaz, dematerializált formában.

Hasonlóképpen beruházhatunk persze ezüstbe is, amely néhány amerikai elemző szerint még az aranynál is kecsegtetőbb jövő előtt áll. Véleményüket az aranyénál is alacsonyabb kínálattal, illetve az ezüst relatíve alulértékelt helyzetével támasztják alá.

Nem mind arany, ami fénylik

  

Az aranytartalmat és a finomságot karátban és ezrelékben szokás mérni, az aranyárukat a táblázatunkban közöltek szerint bélyeggel látják el. (Egy 585-ös bélyegzésű aranyékszer tehát 14 karátos.) A színarany, azaz ezer ezrelék tisztaságú arany 24 karátos. Az arany súlyát unciában mérjük egy uncia 1/16 font, azaz 28,35 gramm. 

Vegyünk aranybányarészvényt!



A legegyszerűbb, és leginkább megfontolandó megoldás az aranybánya-részvények vásárlása. Több brókerház kínál ugyanis közvetlenül külföldi aranybánya-részvényeket. Ezek ármozgása kizárólag az arany árának mozgásától függ (amennyiben a társaság nem fedezi le pozícióit határidős kontraktusokkal).

Ilyen aranybányák például: a dél-afrikai Durban Roodeport Deep Ltd., az Anglogold Ltd, vagy a Gold Fields. Papírjaik az amerikai tőzsdéken forognak. (A nagyobb magánügyfélkörű brókercégeknél, többek között a Concorde-nál, az ING-nél, a Buda-Cash-nél vagy az EastBrokers-nél általában van külföldi részvényekre szakosodott ügyintézés, ahol megköthetjük az üzletet, bár a tapasztalatok szerint nálunk egyelőre nemigen ostromolják ilyesfajta igényekkel a kereskedőket.)















Karát
Ezrelék
Karát
Ezrelék
24
1000
12
500
23
958
11
458
22
917
10
417
21
875
9
375
20
833
8
333
19
792
7
292
18
750
6
250
17
708
5
208
16
667
4
167
15
625
3
125
14
585
2
83
13
542
1
42


Portfóliónk diverzifikálása természetesen ez esetben is „aranyszabály”. Egy mégoly jövedelmező aranybányát is érhet olyan szerencsétlenség, ami elsöpörheti a részvényesek vagyonát.

Minden határon túl

„Játszhatunk” külföldi határidős tőzsdéken is (miután a BÁT-on egyelőre nincsenek arany-kontraktusok). Ekkor közvetlenül az aranyra (vagy más nemesfémekre) köthetünk derivatív ügyleteket. Ehhez viszont egy külföldi brókercégnél kell számlát nyitni, és rendszerint elég nagy tételben érdemes befektetni.

Szintén külföldi brókercéghez kell fordulnunk, ha olyan befektetési alapot keresünk, amelyben döntően aranybányák, bányászati cégek részvényei szerepelnek, ugyanis a hazai alapkínálatból ezek még hiányoznak. Ez ugyan nagyobb körültekintést igényel a nemzetközi befektetésialap-piacok mérete és összetettsége miatt, de elvileg ez a lehetőség is adva van. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik