Tech

Máris kész a Facebook hazugságvizsgálója

Egyre nagyobb gondot jelent a legnagyobb közösségi oldalnak a felhasználók által terjesztett álhírek tömege. Aztán végre valaki tett is valamit, de nem az, akire számítottunk.

Az amerikai elnökválasztás hozta újra felszínre azt a problémát, hogy a Facebookon már szinte kezelhetetlen mennyiségű álhír terjed. De persze mindezt Magyarországon is érezhetjük, hiszen még a legnormálisabb baráti körrel rendelkező felhasználók hírfolyamába is egyre gyakrabban csúsznak be olyan megosztott hírek, amik hihetetlen rákgyógyszerről, a gyíkember-háttérhatalom chemtrail-háborújáról, vagy madarat szülő zimbabwei férfiről szólnak.

Egyesek szerint annyira elharapózott a fals hírek áradata, hogy többek között ez vezetett Donald Trump győzelméhez is. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egyre többen vannak, akiknek a Facebook az első számú (vagy akár az egyetlen) hírforrás, gyakorlatilag számukra internet = Facebook. Épp ezért, ha a közösségi oldalon valami megjelenik, azt mindenféle kétkedés nélkül kajálják meg, és aztán ennek megfelelően cselekszenek.

Mark Zuckerberg szerint egyáltalán nem ilyen súlyos a helyzet, pedig már néhány jelenlegi és egykori Facebook-alkalmazott is akciócsoportot alakított azért, hogy felvegyék a harcot a valósnak beállított hazugságok ellen. Aztán most itt az első megoldás, ami egyfajta “hír-validátorként” működő böngésző-kiegészítő.

Csak az benne a furcsa, hogy nem a Facebook készítette, és nem is a fent említett Facebook-dolgozók, hanem egy csapat diák.

Anant Goel, Nabanita De, Catherine Craft és Mark Craft a Princeton Egyetem hallgatói, akik 36 órával a botrány kipattanása után máris publikáltak egy Chrome-bővítményt új projektjük keretében, melynek neve FiB: Stop living a lie.

facebook-hazugsag-detektor-002

Így működik az álhír-kereső

Nabanita De szerint a Chrome böngészőhöz letölthető beépülő modul minden Facebookra beszúrt linket megvizsgál, legyen az szöveg, kép, Twitter-beágyazás vagy hivatkozás egy külső tartalomra. Aztán mesterséges intelligencia segítségével ellenőrzi, hogy megbízható-e, vagy sem.

A hivatkozások esetében azon alapul a mérce, hogy milyen a forrás weboldal megítélése. Tehát ha valaki a szabadongondolkodogyikemberellenesmozgalom.hu-ról oszt meg valamit, azt nagy eséllyel kijelöli, mint megkérdőjelezhető tartalom. Emellett a segéd megnézi, szerepel-e a forrás valamilyen adathalász vagy egyéb veszélyes oldalakat felsoroló adatbázisban. A képeket a plugin szöveggé alakítja át, és megkeresi benne a fontos részleteket (például az eredeti közzétevő Twitter-felhasználónevét), majd ez alapján keres rá, megbízható hírforrás-e az illető.

facebook-hazugsag-detektor-003

Végül minden megosztott tartalom kap egy kis címkét a jobb felső sarkába, miszerint megbízható (verified), vagy nem (not verified).

A beépülő jelenleg nyílt forráskódú formában érhető el, így bárki szabadon módosjthatja, kiegészítheti és saját böngészőjéhez, alkalmazásához igazíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik