Nagyvilág

Súlyos zavargások törtek ki Bagdad kiemelten védett zónájában

Több száz síita hatolt be szombaton Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónába, miután Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a parlament nem szavazott meg semmiféle "tisztán technokrata" kormányt - számolt be az MTI.

A hitszónok híveinek százai a hírek szerint átmásztak a védett körzetet elzáró falon, egyes jelentések szerint többen épületeket rongáltak meg, bár a behatolók egy másik része visszafogottságra intette őket. Több száz ember hatolt be a parlament épületébe is, ahol a Dow Jones hírügynökség értesülései szerint megtámadtak egy törvényhozót. A helyszínről közölt tévéfelvételeken látszik, ahogy a képviselőt a tüntetők botokkal és ökleikkel ütlegelik. “Elszaladtak a gyávák” kántálták a tüntetők az elmenekült képviselőkre utalva.

A feldühödött tüntetők azután hatoltak be, hogy a parlament elnöke jövő hétre halasztotta a szavazást egy új kabinet megalakításáról. Az esti órákban a biztonsági erők könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg visszatartani a behatoló tömeget. Rendőrségi források szerint egy tucatnyi ember megsebesült.

A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. Azt várta ugyanis, hogy olyan kormányalakítás történik, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat, mert csak így szorulhat vissza a korrupció, amely hátráltatja Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában. Ráadásul az országban az Iszlám Állam terrorszervezettel is fel kell venni a harcot, arról nem is beszélve, hogy érdemben kellene foglalkozni az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal.

Pedig Haider al-Abádi kormányfő megpróbált engedni a nyomásnak, március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek. A honatyák néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de Muktada asz-Szadrot ez nem elégítette ki, mert nem tartotta valóban szakértőinek az új kormányt, tekintve – mint maga panaszolta – politikai pártok emberei továbbra is helyet foglalnak benne.

S mivel a hitszónok februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról, azzal fenyegetve meg őt, hogy ha ez nem történik meg kielégítően, akkor hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen. Ezt követően több héten át tüntettek a kormány ellen, és szombaton úgy vélték, hogy Muktada asz-Szadr “megadta a jelet”. Még akkor is, ha a hitszónok szombati beszédében nem szólította fel egyértelműen őket a zöld zónába történő betörésre.

Szadr irodája a nap folyamán kiadott egy közleményt, amelyben áldását adta a történtekre, ugyanakkor óva intette híveit attól, hogy megtámadják a zöld zónában álló külképviseleteket. “Égessétek el a megszállók zászlait, de ne támadjátok meg a követségeket” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik