Tudomány koronavírus

Miért fertőzőbb az új koronavírus, mint a korábbiak?

Koronavírus-járványok már korábban is kialakultak, de egyik törzs sem okozott akkora problémát, mint a SARS-CoV-2. Vivek Govind Kumar, az Arkansasi Egyetem hallgatója Mahmoud Moradi laboratóriumában dolgozva megtalálta az egyik okot, ami miatt a mostani koronavírus veszélyesebb, mint a 2003-as SARS-járványt okozó SARS-CoV-1 – írja az EurekAlert.

A fertőzés első lépéseként a koronavírus behatol a sejtbe, ehhez a víruson lévő tüskefehérjéknek újra kell pozícionálniuk magukat. A szakértők a SARS és a COVID-19 esetében is ismerik a tüskék aktív és inaktív pozícióit, Moradi és kollégái most a proteinek váltások közötti mozgását tanulmányozták. Ehhez molekuláris szimulációkat futtattak.

Az adatok alapján a SARS-CoV-1 és SARS-CoV-2 formája egészen máshogy változik.

Előbbi gyorsabban mozog, a vírusnak pedig kevesebb ideje van csatlakozni a sejtre. Az új koronavírus ezzel szemben jóval stabilabb.

Jasmin Merdan / Getty Images

Moradi szerint a tüskefehérje végén található egy régió, amelyet eddig keveset vizsgáltak, noha kulcsszerepet játszik a protein stabilitásában. Mint mondta, ezen terület mutációi nagyban befolyásolhatják a továbbadhatóságot, éppen ezért érdemes figyelni rá. Moradi úgy véli, eredményeik segíthetik az új kezelési módok kifejlesztését, és hozzájárulhatnak a későbbi koronavírusok korai megismerését.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik