Tudomány

A Biblia segítségével azonosították a legkorábbi ismert napfogyatkozást

24.hu
24.hu

2017. 11. 01. 15:52

Egy új kutatás szerint Józsué könyvében található a legkorábbi dokumentált napfogyatkozás. A szakértők úgy vélik, hogy az esemény időszámítás előtt 1207. október 30-án történt.
Korábban a témában:

A kutatókat régóta foglalkoztatja Józsué könyvének egy jelenete. A történet szerint miután Józsué Kánaánba vezette Izrael népét, és legyőzte az amoritákat, így szólt:

Nap, állj meg Gibeon fölött, s Hold, Ajalon völgye fölött!

„S a Nap megállt, a Hold is megállt, amíg a nép bosszút nem állt ellenségein. De nincs-e megírva az Igazak könyvében? A Nap megállt az ég közepén, s csaknem egy egész napig halogatta lenyugtát” – folytatódik a szöveg.

Colin Humphreys, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a fenti részlet egy napfogyatkozást ír le. Bár az angol és a magyar fordítás alapján a két égitest megállt, az eredeti héber szövegben viszont olyan kifejezés szerepel, amely napfogyatkozásra is utalhat.

Korábban már megpróbálták alátámasztani, hogy a részlet egy efféle eseményt mutat be. A szakértők ehhez a Merenptah-sztélét használták fel, melyből következtetni lehet arra, hogy a zsidók mikor éltek Kánaán területén.

A felirat Merenptah fáraó uralkodásának ötödik évében készült, és említést tesz az Izrael felett aratott győzelemről. A sztélé alapján a szakértők úgy gondolják, hogy a zsidók időszámítás előtt 1500 és 1050 között tartózkodtak Kánaánban.

Egészen mostanáig azonban a csillagászati számítások nem mutattak olyan napfogyatkozást, amely ezen időszak alatt történhetett volna. Humphreys és munkatársai viszont bővítették a keresést: nemcsak teljes, hanem gyűrűs napfogyatkozások után is kutattak. Efféle jelenség akkor figyelhető meg, amikor a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint a Hold látszólagos mérete.

A kutatók arra jutottak, hogy időszámítás előtt 1500 és 1050 között csupán egy alkalommal lehetett látható gyűrűs napfogyatkozás Kánaán területéről.

Az érintett esemény időszámítás előtt 1207. október 30-án délután történt.

A szakértők úgy vélik, hogy a napfogyatkozás azonosításával pontosítani lehet a fáraók uralkodási idején. Az új becslések alapján Merenptah nem 1213-ban, hanem valamivel később, 1210-ben vagy 1209-ben került trónra. Ez pedig azt jelenti, hogy az uralkodó apja, Nagy Ramszesz is később halt meg.

Humphreys szerint az egyiptológusok számára régóta nehézséget okoz a fáraók uralkodási éveinek pontos meghatározása. Az új számítás azonban, amennyiben sikerül alátámasztani a helyességét, segíthet a precízebb datálás kidolgozásában.

(Via: Space.com, kiemelt kép: Hinode/XRT)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.