Tudomány

Középkori kínzási technikát alkalmaz rajtunk a természet

A sötétzárka képes megölni az embert, még a kegyetlenségükről ismert évszázadokban is a legdurvább büntetések közé számított. A természetes fény hiánya ma is testileg-lelkileg meggyötör.

Jeles nap köszöntött ránk, ma van az őszi napéjegyenlőség, Földünk Nap körüli pályáján magyar idő szerint 22 óra 3 perckor halad át a képzeletbeli őszponton. A 24 órán belüli sötét periódus hossza már a nyári napforduló, június 21 óta folyamatosan növekszik, de az éjszaka most ért a győzelem kapujába:

szeptember 22-én egyaránt 12 órás a sötétség és a világosság ideje, de ettől kezdve minden nappal távolabb kerül egymástól a napkelte és a napnyugta időpontja.

Szükségünk van a fényre

A csúcspont december 21-én, a téli napfordulón jön el 15 és fél órás éjszakával, majd fordul a kocka. Addig viszont meglehetősen sokat szenvedünk a fény hiányától, mert az ember testi és lelki egészségéhez adott mennyiségű és színösszetételű fényre van szükség.

A fény szerepe rendkívül fontos, hiánya sok esetben kellemetlen, sőt káros hatásokkal jár

– mondja a 24.hu-nak Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

Nem lehet megmondani, hogy kinek és mennyi fényre van szüksége, ez teljes egészében egyén- és állapotfüggő, sőt komoly szerepe van az évszaknak, a környezetnek is. Gondoljunk bele, egy verőfényes nyári időszakban teljesen lelomboz még egy felhős, esős nap is, míg a téli szürkeségben igazi feltöltődés néhány óra szelíd napsütés is.

Kellemetlen, káros hatások

A fény azért ilyen fontos, mert a fény szabályozza biológiai ritmusunkat, az alvást, az ébrenlétet, a pihenés minőségét, a hormonrendszerünket, kedélyállapotunkat, teljesítményünket. Elegendő fény hiányában testi-lelki egyensúlyunk egész egyszerűen felborul:

  • gyengül az immunrendszer;
  • romlik az emésztés, vérnyomásproblémák lépnek fel
  • fejfájás, alvási és koncentrációs zavarok, tanulási nehézségek jelentkeznek;
  • depresszió alakulhat ki;
  • felerősödnek a krónikus betegségek tünetei

– sorolja a meteogyógyász.

Extrém esetben a szervezet szabályozórendszere annyira felborul, hogy katasztrófához vezethet. Nem véletlenül még a kegyetlenségéről ismert középkorban is az egyik legsúlyosabb büntetés és kínzás a sötétzárka volt. Nem tettek mást, mint az elítéltet bezárták egy sötét cellába és magára hagyták.

Ebbe az ember egy idő után akár bele is halhat még úgy is, ha közben megfelelően kap enni és inni.

Mozgás a szabadban, fényterápia

Az északi népek körében a téli hosszú, fényhiányos időszakban gyökerezik a népbetegségnek számító alkoholizmus, és bizony az időszak vége felé hazánk szélességi körén is okoz testi, lelki panaszokat.

Azért senki ne adja meg magát, nem vagyunk teljes mértékben kiszolgáltatva Földünk éves „billegésének”. Az őszi, téli, kora tavaszi időszakban (is) menjünk sokat a szabadba, töltsünk el annyi időt a természetben amennyit csak lehet, különösen az ajándékba kapott napsütéses órákat használjuk ki.

Ha eddig nem tettük, kezdjünk el sportolni de csak kíméletesen, és nagyon figyeljünk az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő szinten tartására

– javasolja Pintér Ferenc.

A fényhiány okozta problémákra létezik direkt gyógymód is, a fényterápia: a célzott kezelés nemcsak a megelőzésben, de a már kialakult tünetek kezelésében is hatásos.

(Kiemelt kép: Philippe Roy / Aurimages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik