Tudomány

Meteogyógyász: nagyon megterhelő időszak kezdődik

Frontok, hőingás, hideg szél és eső: ráfordulunk az őszre, ami nagyon megterheli a szervezetet. Kit jobban, kit kevésbé, de a következő napok időjárása mindenkit meggyűr majd – frontérzékenység viszont nem létezik.

Visszavonhatatlanul itt az ősz, ez már nemcsak az egyre rövidülő nappalokon, hanem a hűvösebb időn és az egymás sarkát taposó, egyre hidegebbet hozó hidegfrontok átvonulásán is látszik. A fordulat ideje van, változik az időjárás, és bizony sokakat meggyötör.

Megterhelő fordulat következik

A meggyötör nem túlzás: a magyar lakosság 78 százaléka időjárás-érzékeny, azaz bizonyos légköri folyamatok visszatérően, érezhetően rontják az életminőségét.

Harminc százalék pedig meteopata, ami annyit tesz, hogy esetükben az időjárási folyamatok miatt már komoly életminőség-, sőt egészségromlás figyelhető meg.

Eleve egy rendkívüli nyarat hagytunk magunk mögött, ami sokak szervezetét igencsak lestrapálta. Nemcsak extrém melegek voltak, de e hőhullámokat komolyabb lehűlések váltották, kis túlzással azt mondhatnánk, egyik nap a meleg- a másikon a hidegrekordok dőltek.

Egyre kínzóbb hőséget jósolnak a tudósok Magyarországnak
A klímaváltozás hatásait már most a bőrünkön érezzük, de talán nem fogunk teljesen megfőni még. Globálisan még két fok hiányzik a katasztrófához.

Most fordulat következik, a héten hét végével egyértelműen átmegyünk az őszbe, de maga ez a hét is két-három hullámban érkező komoly ingadozásokkal terhes, ami nagy mértékben megterheli a szervezetet

– mondja a 24.hu-nak Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Tünetek ingerlékenységtől a stroke-ig

Ami most ránk vár akár a héten, akár hosszabb távon:

  • napi több mint tíz fokot meghaladó hőingás;
  • egymást követő frontok;
  • az elmúlt hónapoknál jóval hűvösebb időjárás;
  • erős szél;
  • eső.

Ezek mind hozzájárulnak a tünetek kialakulásához, amelyekről azonban nem tudunk általánosságban beszélni. Az időjárási körülmények okozta panaszok skálája és intenzitása is rendkívüli módon egyénfüggő a figyelmetlenségtől, lehangoltságtól, szédüléstől kezdve a fejfájáson, múló rosszulléten, kínzó ízületi fájdalmakon keresztül egészen az életveszélyes szituációkig.

Fotó: Thinkstock

A „fejfájósokat” komolyabban elővehetik a fejgörcsök, erősödhetnek az ízületi, mozgásszervi fájdalmak, határozottan romolhatnak a légzőszervi, valamint – a vérnyomásingadozás hatására – a szív- és érrendszeri panaszok, sőt statisztikailag kimutathatóan nő a stroke veszélye.

Ki-ki alkata szerint szembesülhet ezekkel, ez a hét sajnos emlékezetes ízelítőt ad az időjárás okozta egészségügyi problémákról. Mivel pedig a panaszok egyéniek, csak egy alapos kivizsgálás után tudunk hatékonyan segíteni, a személyre szabott gyógymódokat meghatározni

– emeli ki Pintér Ferenc.

Nincs frontérzékeny

Oszlassunk el egy tévhitet is: sok emberre hat érezhetően a légköri környezet, de önmagában olyan, hogy frontérzékenység, nem létezik. Így aztán nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy a melegfront ezt és ezt okozza, a hideg pedig ezt és ezt – annál inkább nem, mert a légköri hatások mindössze 15-20 százaléka köthető frontokhoz.

Ami ezekben a napokban szinte mindannyiunk hangulatát, állapotát befolyásolja, az az időjárás-érzékenység.

Immunerősítés, töltekezés

Bár ezen a téren a reakciók és a kiváltó okok is rendkívül összetettek, egy ökölszabály mégis kiemelhető: a hőingás, a hideg, a csapadék és a szél nagy mértékben legyengíti mindenki immunrendszerét. A nyári időszakhoz képest hirtelen sokszorosára nőtt a megfázás veszélye, a meteogyógyász szerint leginkább a megfelelő öltözködésre és az immunerősítésre kell odafigyelnünk.

A mostani előrejelzések alapján úgy tűnik, a jövő hét elejével ráfordulunk az igazi őszi időre, remélhetőleg lassul az időjárási hullámvasút, és szervezetünk is hozzászokik az új körülményekhez. Hetek múlva már teljesen felveszi majd a ritmust, kevésbé leszünk érzékenyek a változékonyságra.

A meteogyógyász azt javasolja, kezdjünk készülődni a télre, most még sok friss zöldség és gyümölcs elérhető, itt az utolsó alkalom, hogy a legkiválóbb forrásból töltsük fel szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal – ma már nem törvényszerű, hogy szenvedjünk az időjárástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik