Tudomány

A tűzhangyákon még a hurrikán sem fog ki

A tűzhangyák igazán kreatív módját találták meg a túlélésnek a Harvey hurrikán utáni áradásokban: összekapaszkodnak, és egy nagy, vízálló, lebegő labdaként védik meg a petéket és a királynőt a fulladástól. A probléma akkora van, ha emberlakta környéken kötnek ki.

A Harvey hurrikán után Texasból érdekes, és egy kicsit hidegrázós videók is kerültek fel a netre egymásba kapaszkodó, lebegő tűzhangyaszőnyegekről. Egyik felvétel sem kamu, a rovarok tényleg így viselkednek, ha áradás éri a bolyukat, és igencsak nehéz ellenük védekezni is, ha egyszer úgy döntenek, hogy az ember közelében találnak új, biztonságos menedéket maguknak.

Agresszív hangyamigránsok

A tűzhangyák (Solenopsis invicta) finoman szólva is invazív fajok: az 1950-es években érkeztek meg az Egyesült Államokba, és a déli államok őshonos állat- és növényfajainak is megkeserítik az életét.

Ráadásul, mint a mellékelt ábra mutatja, egy nagyobb áradás sem képes végezni velük.

Az állatok a föld alatt élnek, itt építik fel a bolyukat, így egy áradás igencsak megnehezítheti az életüket.

A veszélyre válaszul a hangyák okos taktikát alakítottak ki maguknak, ami lehetővé teszi, hogy az egész boly népességét átköltöztessék biztonságosabb, szárazabb területre, méghozzá úgy, hogy minimális veszteség érje a kolóniát.

Viaszgömbként közlekednek a vízfelszínen

A dolgozók kampós végtagjaik segítségével összekapaszkodnak, és gömbféle alakzatot vesznek fel, középen a kolónia sebezhető tagjaival: a féltve óvott királynővel, a lárvákkal és a petékkel. Mivel a hangyáknak viaszos vázuk van, a víz nem kerül az alakzat belsejébe, így a királynőt és csemetéit nem fenyegeti a megfulladás veszélye.

Így kapaszkodnak össze Forrás: Flickr/marufish

Ahogyan a hangyák a víz felszínén haladnak, az alakzatban is mozognak, mindig más dolgozót engedve felülre – így biztos, hogy közülük sem fullad meg nagyjából senki. Ez a viselkedés teljesen ösztönös, egyáltalán nem tanult – a faj az Amazonas esőerdejéből érkezett az Államokba, itt pedig elég gyakoriak az óriási esőzések, a hangyáknak gyakran kellett alkalmazniuk ezt a taktikát.

Akár két hétig is képesek így lebegni, ekkor a dolgozók folyamatosan taposnak, amíg meg nem találják a megfelelő helyszínt a letelepedésre.

Ha a bolyt kell védeni, kamikazévá válnak

Egészen addig haladnak tehát így összekapaszkodva, amíg biztonságosnak ítélt, száraz területet nem találnak. Ha pechje van a helyieknek, ez pont egy olyan környék, ahol emberek is élnek, vagy próbálják meghúzni magukat az áradás elől.

Forrás: Flickr/Maggie

A tűzhangya ugyanis ilyenkor bekeményít, és még akkor is csíp, ha nem támadjuk, ráadásul hiába próbáljuk víz alá meríteni őket, akkor is kapaszkodnak belénk tovább, és inkább megfulladnak, mintsem eleresztenek. Szerencsére a tűzhangya csípése csak akkor halálos, ha valaki allergiás rá, egyébként csak nagyon fájdalmas, égő érzéssel jár. Egyedül a szappanos vízzel lehet ellenük védekezni, ami a viaszvázukon is áthatol, és felbontja a furcsa alakzatukat – az állatok pedig megfulladnak.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik