Tudomány

Darazsak gyilkolják a betelepült poloskákat

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 09. 10. 11:34

Szép munka a részükről, de a poloskainváziót nem fogják megállítani, egy darab párizsitól is könnyen elcsábulnak. Az igazi poloskairtónak számos feltételnek kell megfelelnie.
Korábban a témában:

A közelmúltban többször foglalkoztunk a mezőgazdaságban és a kiskertekben komoly károkat okozó, inváziós ázsiai márványospoloskával, amely ősszel tömegesen a lakásokba repülve a városlakóknak is bosszúságot okoz.

A rossz hír, hogy kiválóan érzi magát Magyarországon, szépen szaporodik, aktívan terjed és most már biztosan megvetette a lábát hazánkban.

A még rosszabb, hogy a környezetvédelmi és egészségügyi aggályokat felvető széles hatásspektrumú rovarölőkön kívül nincs ellene hatásos fegyver. A legjobb megoldás az lenne, ha megtalálnánk az állat hatékony természetes ellenségét, ha valamely faj rákapna a márványospoloska „ízére”. Egyelőre nem ismerünk ilyet – volt a végszó legutóbbi cikkünkben.

Close up picture of a stink bug on a screen door, searching for a crevice to slip through to the inside.
Így védekezzen a poloskainvázió ellen
Nincs hatékony természetes ellensége, nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer, tökéletes védelmet pedig még a szúnyogháló sem adhat. De akkor mit tehetünk e hangosan döngicsélő, rovarok ellen, amelyek a hideg beálltával tömegével lepnek majd el mindent?

Erre pedig egy olvasónk reagált, aki ugyan nem szakember, de küldött egy videót, amin egy darázs épp egy márványospoloskát gyilkol.

A videót Szentessy Anna készítette Budapesten, a Szent János Kórháznál:

Szép munka, de kevés

Ő lenne a megmentő? Sajnos nem. A felvételen egy társas életmódot folytató kecskedarazsat (Vespula vulgaris) látunk, amely valóban poloskát igyekszik legyűrni. Ha sikerül neki – és általában sikerül – feldarabolja a rovart, táplálékként viszi a fészekbe, „poloskahúson” fog felnőni a következő generáció.

Üdvözlendő a fullánkos tette, de:

társasdarázs-fajaink nem jelentenek megoldást a poloskák ellen, mert nagyon generalisták, nem fognak poloskára specializálódni. Számukra ugyanúgy táplálékot jelent a hernyótól kezdve a méhen és különböző rovarokon át a kidobott párizsi szeletig minden, mint a poloska

– magyarázza a 24.hu-nak Dr. Vas Zoltán biológus, muzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője.

Ami a darázs-poloska összefüggést illeti, szóba jöhetnek még a hazánkban őshonos, parazitoid életmódot folytató fürkészdarazsak. A petefürkészek saját petéiket más rovarok petéibe rakják, ami az utóbbi számára a biztos pusztulást jelenti. Volumenében komolyabb kárt okozhatnának a portyázó, vadászgató társas darazsaknál, de mindeddig nem ismert olyan faj, amely erre a poloskafajra specializálódott volna.

Olyan kell, aki már bizonyított

Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense is.

A poloskák természetes ellenségéről akkor lesz érdemes beszélni, amikor felbukkan az az ígéretes faj, amely Európa vagy az Egyesült Államok területén már a gyakorlatban is bizonyított. Mit jelent ez? Olyan parazitoid fajt, amelyről laboratóriumi vizsgálatok előzőleg igazolják az alábbiakat:

  • Hatékony: jelentős arányban parazitálja a poloskafaj tojásait.
  • Specialista: más élő szervezeteket – beleértve a rokon, de nálunk is őshonos, lényeges gazdasági és egyéb problémát nem jelentő poloskákat – nem parazitál.
  • Megfelelő számára a hazai klíma és környezet: tartósan fenn tud maradni szabadföldi körülmények között is.

A legjobb lenne tehát, ha ismertté válna, hogy a fenti módon „előtesztelt” faj valahol a világon már a környezetbe kijuttatva is bevált: a klasszikus biológiai védekezés keretén belül kockázat nélkül, de legalábbis elhanyagolható ökológiai kockázattal hozza az eredményt. Vagyis már rövid távon  nagymértékben csökkenteni képes a márványospoloska-népességet.

Ha ez mind megvan, hazánkban is reményteli módon tesztelhető lenne. Az idegenhonos fajoknak nemcsak a véletlen behurcolásával, hanem a tudatos, de átgondolatlan betelepítésével is nagyon komoly ökológiai és gazdasági károkat okozhatunk.

(Kiemelt kép: Klaus Nowottnick / DPA )

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.