Tudomány

Egy új kutatás szerint a hiénakutyák bonyolult demokráciában élnek

Szakértők egy csoportja botswanai hiénakutyákat elemezve arra jutott, hogy az állatok egyfajta demokráciában élnek, és tüsszentéssel szavaznak. Bizonyos egyedek voksa azonban többet ér.

Neil Jordan, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az afrikai vadkutyák energikus üdvözlő szertartásokat, úgynevezett szociális gyűléseket tartanak a pihenőidőszakok után, épp azelőtt, mielőtt a falka ismét felkerekedne élelem után kutatva.

Jordan jobban meg akarta ismerni a különleges szociális viselkedést, és rájött, hogy az állatok sokat tüsszögnek, mielőtt elindulnak. A szakértők az Okavango-deltában folytatott vizsgálatuk során 5 csoportnál összesen 68 szociális gyűlést figyeltek meg. A kutatók igencsak meglepődtek, amikor befejezték az adatok elemzését.

Minél több volt a tüsszögés, annál nagyobb valószínűséggel indult el a falka és kezdett vadászni. A tüsszentés egyfajta szavazati rendszerként működik

– mondta Jordan.

Reena Walker, a Brown Egyetem szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint még egy csavart felfedeztek a történetben. Amikor a domináns hím és nőstény is megjelent a gyűlésen, a csoport már jóval kevesebb tüsszentés után is útra kelt.

Úgy tűnik, hogy a hiénakutyák olyan rendszerben élnek, ahol néhány egyed szavazata többet ér a többiekénél.

Andrew King, a Swansea Egyetem munkatársa hozzátette, a tüsszentéseknek el kell érnie egy bizonyos számot, mielőtt a csoport megváltoztatná az aktivitását. A kutató szerint hasonló jelenséget már más szociális ragadozóknál, például a szurikátáknál is kimutattak, a hiénakutyáknál azonban egyes példányok voksa többet ér.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy az afrikai vadkutyák csupán azért tüsszögnek, hogy megtisztítsák szaglószerveiket.

(UNSW Sydney)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik