Tudomány

Leírták az eddigi legnagyobb ismert dinoszauruszfajt

24.hu
24.hu

2017. 08. 09. 10:12

Egy új tanulmány szerint 100 millió évvel ezelőtt élt a világ legnagyobb dinoszaurusza, egy hatalmas tömegű és hosszú nyakú titanosaurus.
Korábban a témában:

Az új élőlény 37 méteres testhosszával és 62 tonnás tömegével a korábbi rekordert, a szintén a titanosaurusok közé sorolható Argentinosaurus hiunculensist előzte meg a legnagyobb dinoszauruszok listáján. A szakértők nagyon izgatottak, ugyanis a faj több leletét is azonosították, a kövületek legalább hat egyedhez tartoztak. Az eddigi titanosaurus-fosszíliákat és az új maradványokat összehasonlítva a kutatók képesek voltak rekonstruálni az óriási dinoszauruszok csoportjának családfáját.

Az elemzés alapján Patagónia legnagyobb titanosaurusai – például az Argentinosaurus, a Puertasaurus és a Notocolossus nemek tagjai – egyetlen közös őstől származtak, vagyis egy kládot alkotnak. José Luis Carballido, az Egidio Feruglio Paleontológiai Múzeum munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a kládban nem többször, hanem egy adott ponton fejlődött ki az extrém gigantizmus.

Az új faj első kövületét még 2012-ben fedezte fel egy argentínai farm egyik alkalmazottja. A birtok tulajdonosa, Oscar Mayo később értesítette a múzeum kutatóit, akik 18 hónapnyi feltárás után többek közt egy 2,4 méter hosszú combcsontra bukkantak. A lelőhelyen legalább hat egyed maradványait azonosították.

A felfedezés annyira jelentős volt, hogy 2016-ban már azelőtt kiállították a faj csontjait a New York-i Természettudományi Múzeumban, hogy egyáltalán elnevezték volna az élőlényt.

A dinoszaurusz végül a Patagotitan mayorum nevet kapta.

A leletek elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy a feltárt példányok még nem álltak meg a növekedésben, tehát elvileg még találhatnak a mostaniaknál is nagyobb egyedeket. A szakértők szerint amikor az élőlények kinyújtották nyakukat, 15 méter magasak voltak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az új faj nem a valaha élt legnagyobb tömegű állat, hiszen az az akár 180 tonnásra is megnövő kék bálna. A Patagotitan mayorum testhossza miatt számít rekordernek.

Az élőlény maradványai különböző korú rétegekből kerültek elő, ami arra utal, hogy a területen egy tó lehetett, ahova a titanosaurusok rendszeresen visszatértek. Lehetséges, hogy a nagy testű állatok jelenléte vonzotta a ragadozókat, így érdemes lesz megvizsgálni a most feltárt kövületeken található potenciális fognyomokat.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.