Tudomány

Hatalmas szájú hal uralta az óceánt 251 millió évvel ezelőtt

Egy új kutatás szerint a tápláléklánc sokkal hamarabb regenerálódott a Föld történetének legnagyobb tömegkihalása, a perm-triász kihalási esemény után.

A Zürichi Egyetem kutatói új halfajt fedeztek fel Nevadában. A szakértők szerint a Birgeria americana nevű élőlény az óceánok csúcsragadozója lehetett a 252 millió évvel ezelőtti perm-triász kihalási esemény után. A tömegkihalás során a tengeri fajok 90 százaléka tűnt el, a Föld biodiverzitásának 5 millió évre volt szüksége, mire sikerült felépülnie. Egészen mostanáig a kutatók úgy vélték, hogy a középső triász korig – mintegy 247-235 millió évvel ezelőttig – nem is jelent meg új csúcsragadozó a vizekben.

A svájci és amerikai paleontológusok által felfedezett fosszília azonban átírja a korábbi elképzeléseket. A 1,8 méter hosszú primitív csontos hal a triász legkorábbi nagy testű ragadozó hala lehetett. Az élőlény jellegzetessége hosszú foga és méretes állkapcsa volt. A húsevő már 1 millió évvel a hatalmas kihalási hullám után meghódította a mai Nevadát és a környező államokat borító tengert.

Carlo Romano, a tanulmány vezető szerzője szerint az északkelet-nevadai Elko megyében felfedezett fosszília az egyik legjobban konzerválódott kora triász kori gerinces maradvány, melyet az Egyesült Államokban valaha találtak. Az érintett lelet egy 26 centiméter hosszú koponyatöredék.

A kövület alapján az élőlénynek igen hosszú állkapcsa volt, melyhez három párhuzamos fogsor tartozott.

Egy-egy fog akár a 2 centiméteres hosszt is elérhette.

Birgeria americana a mai fehér cápákhoz hasonlóan vadászott, előbb üldözőbe vette, majd megharapta a zsákmányt, mielőtt egyben lenyelte volna. A kutatók a felfedezést megelőzően a Birgeria több faját is ismerték már, igaz, az új élőlény a család legkorábbi nagy méretű képviselője.

A korábbi elképzelések szerint a perm-triász kihalási esemény után a tengeri tápláléklánc csak igen lassan állt helyre. A Birgeria americanaéhoz hasonló fosszíliák felfedezése azonban arra utal, hogy a csúcsragadozók a tömegkihalást követően evolúciós szempontból hamar megjelentek.

Úgy tűnik, hogy a fogyatkozó fajok és az intenzív klímaváltozás ellenére a tápláléklánc sokkal gyorsabban regenerálódott, mint eddig hittük.

(University of Zurich)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik