Tudomány

Egy új kutatás szerint a humorérzék valóban növeli a vonzerőt

24.hu
24.hu

2017. 08. 08. 11:53

Egy új tanulmány szerint a humor valóban segíthet a párszerzésben. Egy villámrandis kísérletben az alanyok a vicces embereket vonzóbbnak látták, mint a kevésbé humoros személyeket.
Korábban a témában:

Daniel Doerksen még a Simon Fraser Egyetem pszichológushallgatójaként vezette a kutatást. A szakértő szerint a humor vonzóvá teszi az embereket, ez pedig segítheti az irántuk táplált romantikus érzelmek kialakulását is.

Doerksen a Live Science-nek azt mondta, sok korábbi tanulmány jutott arra, hogy ha egy személy vonzó, azt a többiek hajlamosabbak viccesnek találni. Ugyanakkor eddig nem volt olyan vizsgálat, amely ennek a fordítottját, azaz a humor vonzó hatását bizonyította volna.

Az új kutatásban 50-50 férfi és női hallgató vett rész egy villámrandi-sorozaton. Az alanyok fizikai vonzerejének felméréséhez a kísérlet megkezdése előtt a kutatók értékelték a résztvevők fotóit. Mivel a szakértők nem érintkeztek az alanyokkal, így személyiségük nem befolyásolta a minősítést.

A vizsgálatban az alanyok öt-tíz, egyenként négyperces randin vettek részt. Egy-egy beszélgetés végén a hallgatók röviden kiértékelték párjukat, kitérve annak vonzerejére, humorérzékére, illetve arra, hogy romantikus értelemben érdekesnek találták-e az illetőt.

Az adatok összehasonlításakor a csapat arra jutott, hogy az alanyok a vicces személyeket vonzóbbnak látták, mint a csak a megjelenés alapján rangsoroló kutatók. Doerksen szerint a férfiaknál a humorérzéknek különösen nagy volt a hatása.

A vizsgálat azt is felfedte, hogy a rosszabb humorérzék negatívan befolyásolta a résztvevők vonzerejét.

Ha valaki nem volt vicces, azt egyértelműen kevésbé vonzónak látták, szóval ez egy figyelmeztetés

– mondta Doerksen. A szakértő hozzátette, kísérletükben csak heteroszexuális személyek szerepeltek.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.