Tudomány

A NASA az űrből örökítette meg egy új sziget születését

Az elmúlt hónapok során egy teljesen új sziget alakult ki a nyugat-karolinai partoknál. A NASA a közelmúltban nyilvánosságra hozta a földdarab születéséről készült felvételeit.

A képeket a 705 kilométeres magasságban keringő Landsat 8 készítette az Operational Land Imager (OLI) nevű eszközével. A felvételeken az látszik, hogy miként jött létre pár hónap leforgása alatt egy teljesen új sziget.

Az első kép még 2016 novemberében készült, már ekkor észrevehető, hogy a földdarab elkezdett kiemelkedni. A második fotó az idén januári állapotokat mutatja, ezen a hullámok már látványosan megtörnek az egyre magasabb zátonyon.

A sziget azután vált híressé, miután júniusban egy connecticuti repülőgépész, Chad Koczera egy drón segítségével megörökítette a területet. A helyiek később Shelly Islandnek nevezték el a szigetet, utalva az angol shell, azaz kagyló szóra – a szigeten ugyanis számtalan tengeri kagyló található.

Shelly Island Kép: NASA

A szakértők úgy vélik, hogy a földdarab születését egy vihar okozta, amely felkavarta a tengerfenék homokját, majd egy helyre szállította. Nem ritka, hogy hasonló módon új szigetek jöjjenek létre, ilyen hosszú, több mint 1 kilométeren nyújtózkodó területek azonban nem születnek gyakran. Az érintett régióban azonban igen hevesek a viharok, ráadásul kifejezetten sokszor tombolnak.

Andrew Ashton, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója szerint nehéz pontosan megállapítani, hogy mi okozza a sekélyebb területek kiemelkedését, és nem túl is könnyű kideríteni az okot a megfelelő megfigyelések nélkül. A kutató úgy véli, az üledék felhalmozódásának hátterében valószínűleg a dagály vagy egy vihar áll.

A hullámok ezután folytatják a forma építését, miközben mozgatják is

– mondta a szakember.

A NASA azt is kiemelte, hogy az érintett partszakasz folyamatosan átalakul, a hullámok állandóan faragják a partot, az üledéket hol kijjebb, hol beljebb rakják le.

A fokhoz tartozó zátony néhány méter mélyen akár 10 kilométer hosszan is elhúzódhat a tengerben, így a Shelly Islandhoz hasonló formációk bármikor kialakulhatnak. Ettől függetlenül a sziget ilyen gyors megjelenése lenyűgöző.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik