Tudomány

Egy héten át csak megújuló energiaforrásokat használtak egy kínai tartományban

A párizsi klímamegállapodás aláírása óta egyre több ország bizonyítja be, hogy komolyan veszi a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását. A legnagyobb szennyező, Kína is ezen országok közé tartozik.

Az ázsiai ország egyik tartománya, Csinghaj máris hatalmas eredményt ért el. Június 17-23. között ugyanis a régió 100 százalékban megújuló forrásokat, például nap-, víz- és szélenergiát használt az áram előállításához.

Az érintett időszak alatt folyt a State Grid Corporation of China teszthete. Az áramszolgáltató óriás célja az volt, hogy felmérje, mennyire tartható fenn hosszú távon a megújuló energiaforrások használata. Ezen időszak alatt Csinghajban 1,1 milliárd kilowattóra energiát használt fel az 5,8 millió lakos.

Ennyi áram 535 000 tonna szén elégetésével állítható elő.

A hét nap során termelt energia 72 százalékát vízenergiából nyerték ki. Mikor 2017 májusában a tartomány energiahálózata teljes telepített kapacitással dolgozott, az előállított 24,3 millió kilowattóra áram 82 százaléka származott víz-, szél- illetve napenergiából. Csinghaj azt tervezi, hogy 2020-ra évi 110 milliárd kilowattórára növeli a megújuló forrásokkal üzemelő telepek kapacitását.

Kína országszerte is látványos fejlődést szeretne elérni. 2030-ra az áram 20 százalékát akarják megújuló energiaforrások segítségével előállítani.

Nem Csinghaj az első terület, ahol sikerült hasonló áttörést elérni. 2012-ben a Tokelau-szigetek, 2015-ben pedig Costa Rica ért el figyelemreméltó eredményeket.

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik