Tech
Apple released am update of it’s current firmware for iOS devices after Egyptian journalist Ahmed Mansoor had been targeted on his phone with spyware made by an Israeli company that specialises in the intelligence gathering through personal, electronic devices. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Milliókat fordít az Apple a Föld védelmére

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 14. 11:55

Ismét elképesztő összeget szán megújuló energetikára az Apple, miután Donald Trump visszalépett a párizsi klímaegyezménytől.
Korábban a témában:

Az Apple közölte, hogy másodszorra is nagy értékben bocsát ki zöld kötvényeket annak érdekében, hogy a klímaváltozás elleni harcot támogassa. A döntés az után született, hogy Donald Trump amerikai elnök felrúgta a párizsi klímaegyezményt, amit az iPhone-gyártó támogatott.

Ennek következményeként egymilliárd dollárért bocsátanak ki „zöld kötvényeket”, az ebből befolyó összegeket pedig szél- és napenergia művek létesítésére, energiahatékony épületek építésére, illetve újrahasznosított anyagok felhasználásának arányának javítására fordítanak. Az almás vállalat célkitűzése emellett, hogy teljes egészében megújuló energiaforrásokkal által üzemeltethessék saját tevékenységeiket.

A cupertinóiak tavaly 1,5 milliárdnyi zöld kötvény kibocsátásával rázták fel a tőkepiacot, ami rekordértékűnek számít, hiszen amerikai vállalat korábban még nem bocsátott ki ekkora összegben zöld kötvényt. A mostani kibocsátás már a második ilyen lépés.

A zöld kötvények segítségével a cégek úgy finanszírozhatnak megújuló energiaforrások projektjeit, hogy nem kell hozzányúlni offshore készpénz tartalékukhoz, amit 35 százalékos adó terhelne  az Egyesült Államokban, ez pedig magasabb, mint amekkora a kötvényeket terheli.

A techcégek közül elsőként az Apple reagál Trump azon döntésére, hogy visszalép a párizsi klímaegyezménytől, melynek célja a kötelezettséget vállaló államok a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest.

2016-ban az Apple 442 millió dollárt áldozott első kötvénykibocsátása révén 16 különböző, újrahasznosítással és megújuló energiával foglalkozó projektre.

Az egyik ezek közül a Liam nevű robot volt, ami szétszerelt, hulladék iPhone-ok értékes komponenseit  válogatta ki újrahasznosítás céljából. A Greenpeace értékelése szerint az Apple a leginkább környezetbarát cég a világ nagy techvállalatai közül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.