Tudomány

Tíz év után ismét sikerült lefényképezni egy balkáni hiúzkölyköt

Tíz év után ismét sikerült lefotózni Európa egyik legveszélyeztetettebb macskaféléjének kölykét.

Az élőlényt egy barlangban találták meg Macedónia egy eldugott területén. A felfedezés reményt ad, hogy fennmaradhat az eurázsiai hiúz rendkívül ritka alfaja, a balkáni hiúz, melyből mára csupán 50 példány él a Balkán-félszigeten.

Bár az eurázsiai hiúz populációjának egésze viszonylag jó helyzetben van, bizonyos régiókban az alfajok veszélyeztetettek. Így van ez a balkáni hiúzzal is, amely igen közel áll a kihaláshoz. Az élőlény már csak az albán-macedón határnál fordul elő, egyedszáma olyan alacsony, hogy a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján súlyosan veszélyeztetettként van feltüntetve. Az alfaj megóvására kidolgoztak egy védelmi tervet, azt azonban nehéz nyomon követni, hogy miként szaporodik az élőlény.

Éppen ezért jelentős a kölyökről készült felvétel. Utoljára egy pár éve találkoztak fiatal balkáni hiúzzal – az egy igen szomorú eset volt: egy albán juhász végzett a kölyökkel. Az új felfedezés azonban azt bizonyítja, az élőlény egyedszáma a határ túlsó oldalán is növekedhet, igaz, a jelentősebb sikerhez az alfajnak még több segítségre lesz szüksége.

A hiúzokat ugyanis számtalan tényező fenyegeti, a vadászat és az élőhely zsugorodása mind komoly problémát okoz. Az alfaj védelmére kidolgozott program célja többek közt az, hogy visszatelepítsék a régióba a kölykök legfontosabb táplálékát jelentő zsákmányállatokat.

A szakértők úgy vélik, hogy a kölykök 25 százalékából lesz csupán kifejlett hiúz, éppen ezért fontos, hogy legyen elég őz és vaddisznó a területen a kicsinyek táplálásához.

Dihme Melovszki, a Macedón Ökológiai Társaság tagja szerint az egész projekt az együttműködésre épül: a társaság a helyi vadászokkal, erdészekkel és tenyésztőkkel próbál dolgozni.

Néhány vadász komolyan részt vesz a megfigyelésekben, és igen érdekeltek abban, hogy segítsenek nekünk a tudományos adatok begyűjtésében

– mondta a szakértő.

Ha valahogy sikerülne elég prédát biztosítani az alfaj számára, még mindig számtalan problémával kéne megküzdenie. Az egyik legnagyobb gond az élőhelyek kapcsolódása: Melovszki szerint határon átnyúló összefogásra van szükség, hiszen egy-egy ország önmagában képtelen lesz megóvni az állatot.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik