Woman Smoking and Reading the Paper
Tudomány

Félelmetesen sokat dohányzik az emberiség

24.hu
24.hu

2017. 04. 06. 14:50

Egy új kutatás szerint naponta megközelítőleg 1 milliárd ember dohányzik. Ez azt jelenti, hogy a káros szenvedély továbbra is világméretű problémát jelent.
Korábban a témában:

Az eredmények bebizonyították, hogy a dohányzás visszaszorítására tett kísérletek eddig nem érték el az igazi áttörést. Az elemzés azt is kimutatta, hogy míg a dohányosok aránya ugyan csökkent, a populáció növekedésével a számuk emelkedett.

Más szavakkal az emberiség gyarapodásával a szenvedélynek hódolók száma is növekszik. Ennek ellenére megfigyelhető a javulás: aránylag kevesebben dohányoznak napjainkban, mint 25 évvel ezelőtt.

Emmanuela Gakidou, a Washingtoni Egyetem egészségügyi szakértője szerint a napi dohányzók számának emelkedése viszont még mindig túl magas a százalékbeli csökkenéshez képest. Éppen ezért továbbra is fontos célkitűzés, hogy visszaszorítsuk a fogyasztást.

Az új elemzésben a kutatók 195 ország dohányzási adatait elemezték 1990. és 2015. közt. A vizsgálat kimutatta, hogy 2015-ben átlagosan 933 millió ember gyújtott rá naponta – ekkor a Földön nagyjából 7,2 milliárdan éltek.

A tanulmány szerint a napi dohányzók 80 százaléka férfi volt. A kutatás azt is kimutatta, hogy 2015-ben 4-ből 1 férfi minden nap rágyújtott, míg a nők közül csupán 20-ból 1. A napi dohányosok aránya a férfiaknál az 1990-es 35 százalékról 25-re csökkent, a nőknél pedig 8-ról 5 százalékra.

2015-ben a dohányzó férfiak több mint fele 3 országból származott. A férfi dohányosok aránya a Hawaii és Ausztrália közt található Kiribatin volt a legmagasabb, itt a férfiak 50 százaléka gyújtott rá naponta.

2015-ben a legtöbb női dohányos az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában élt, ez a három ország együttesen a Föld női dohányosainak nagyjából negyedét adta. Meglepő lehet, de a nőknél a legmagasabb arány Grönlandon volt, itt a nők 44 százaléka volt függő.

Az elemzés alapján 2015-ben a halálesetek 11 százaléka állt összefüggésben a dohányzással. Ez az adat is alátámasztja, hogy a káros szokás továbbra is igen komoly problémát jelent az emberiség számára.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.