Tudomány

A vidrák már az emberi faj megszületése előtt is használhattak eszközöket

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 18:00

Egy új kutatás szerint Nyugat-Amerika partjainál már jóval fajunk kialakulása előtt is élhettek olyan tengeri vidrák, melyek kövekkel törték fel a kagylók héját. A faj egyedei akár már évmilliók óta is használhatnak eszközöket.
Korábban a témában:

A tengeri vidrák azon kevés élőlény közé tartoznak, melyek tárgyakat használnak táplálkozásuk során. Az emlősök a tenger fenekéről gyűjtik össze azokat a köveket, melyeket előbb a hasunkra gyűjtenek, majd segítségükkel kagylók héját törik fel. Sok vidrának kedvenc köve is van, melyet használat után nem dob el, hanem a mellső lábainál található bőrzsebeiben tart.

Ugyanakkor az eszközhasználat sokszor nem jelenik meg a populáció minden egyes egyedénél, éppen ezért kérdéses, hogy a képesség vajon nem tanult-e?

Efféle elképzelés merült fel korábban egy másik eszközhasználó tengeri emlőssel, az indiai-óceáni palackorrú delfinnel kapcsolatban. Ezek az élőlények szivacsokat húznak az orrukra, így óvják meg azt a sérülésektől, miközben a tengerfenék homojában kutatnak. A vidrákhoz hasonlóan nem minden delfinnél figyelhető meg ez a viselkedés, az eszközhasználó példányok egy csoporton belül azonban rendszerint rokonok. A tulajdonságot tehát egyik generáció adhatja tovább a következőnek.

Hogy a kutatók megtudják, létezik-e hasonló összefüggés a vidráknál, egy hatalmas genetikai elemzést végeztek. Az analízisből kiderült, hogy a fajnál nincs kapcsolat a viselkedés megjelenése és a rokoni szálak közt.

A tanulmány szerzői szerint ez azt is jelentheti, hogy a delfinek és a vidrák más időpontban kezdtek el eszközöket használni. Valószínű, hogy a delfineknél csak a közelmúltban, míg a vidrák jóval régebben alakult ki a sajátos viselkedés.

A kutatók úgy vélik, az eszközhasználó vidrák közti genetikai különbségek arra utalnak, hogy az élőlények már évezredek, vagy akár évmilliókkal ezelőtt is kövekkel törték a kagylókat.

A delfinek ezzel szemben a becslések alapján csupán 200 éve használják a szivacsokat.

A korai eszközhasználat elméletét támasztja alá az a tény is, hogy a fiatal vidrakölykök igen hamar elsajátítják a tudást – eszerint a képesség veleszületett.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.