Tudomány

A vidrák már az emberi faj megszületése előtt is használhattak eszközöket

Egy új kutatás szerint Nyugat-Amerika partjainál már jóval fajunk kialakulása előtt is élhettek olyan tengeri vidrák, melyek kövekkel törték fel a kagylók héját. A faj egyedei akár már évmilliók óta is használhatnak eszközöket.

A tengeri vidrák azon kevés élőlény közé tartoznak, melyek tárgyakat használnak táplálkozásuk során. Az emlősök a tenger fenekéről gyűjtik össze azokat a köveket, melyeket előbb a hasunkra gyűjtenek, majd segítségükkel kagylók héját törik fel. Sok vidrának kedvenc köve is van, melyet használat után nem dob el, hanem a mellső lábainál található bőrzsebeiben tart.

Ugyanakkor az eszközhasználat sokszor nem jelenik meg a populáció minden egyes egyedénél, éppen ezért kérdéses, hogy a képesség vajon nem tanult-e?

Efféle elképzelés merült fel korábban egy másik eszközhasználó tengeri emlőssel, az indiai-óceáni palackorrú delfinnel kapcsolatban. Ezek az élőlények szivacsokat húznak az orrukra, így óvják meg azt a sérülésektől, miközben a tengerfenék homojában kutatnak. A vidrákhoz hasonlóan nem minden delfinnél figyelhető meg ez a viselkedés, az eszközhasználó példányok egy csoporton belül azonban rendszerint rokonok. A tulajdonságot tehát egyik generáció adhatja tovább a következőnek.

Hogy a kutatók megtudják, létezik-e hasonló összefüggés a vidráknál, egy hatalmas genetikai elemzést végeztek. Az analízisből kiderült, hogy a fajnál nincs kapcsolat a viselkedés megjelenése és a rokoni szálak közt.

A tanulmány szerzői szerint ez azt is jelentheti, hogy a delfinek és a vidrák más időpontban kezdtek el eszközöket használni. Valószínű, hogy a delfineknél csak a közelmúltban, míg a vidrák jóval régebben alakult ki a sajátos viselkedés.

A kutatók úgy vélik, az eszközhasználó vidrák közti genetikai különbségek arra utalnak, hogy az élőlények már évezredek, vagy akár évmilliókkal ezelőtt is kövekkel törték a kagylókat.

A delfinek ezzel szemben a becslések alapján csupán 200 éve használják a szivacsokat.

A korai eszközhasználat elméletét támasztja alá az a tény is, hogy a fiatal vidrakölykök igen hamar elsajátítják a tudást – eszerint a képesség veleszületett.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik